Een kind van 11 jaar: hobby’s

hobby's

Meer dan ooit, denk ik zijn hobby’s belangrijk voor onze kinderen.

Ik ben zelfs geneigd te zeggen: ze zijn onontbeerlijk. Laten we eerlijk zijn, wanneer we het aan onze kinderen over laten, zouden ze dag en nacht in hun eentje voor een scherm zitten. Hobby’s hebben zou ervoor moeten zorgen dat je kind buiten is en met andere kinderen in de weer is. Iets om in je achterhoofd te houden als je kind ergens lid van wil worden…

Hoe vind je hobby’s voor een kind van elf?

Ik ga er een beetje vanuit dat je je kind van af  zo ongeveer 6 jaar altijd wel een sport en/of iets anders hebt laten doen. Sommige ouders zijn bofkonten, die hebben een kind dat de hele dag wil voetballen of viool spelen of allebei.
Maar als jouw kind toch een beetje een beeldschermbeestje dreigt te worden, moet je als ouder gewoon ingrijpen.

Elf jaar is daarin een aardig cruciale leeftijd. Ze doen niet meer automatisch wat jij zegt…ze willen ineens van voetbal, volleybal en fluitles af…
Dat is natuurlijk helemaal prima, maar dan moet er wel iets voor in de plaats komen. En ik kan me voorstellen dat je je zelf afvraagt: hoe vind ik dat?

Monkey does as monkey sees

Dat geldt ook voor een kind van elf. Ze zullen – nu nog wel – graag hun ouders nadoen. Je kan eens proberen of je ze bij jouw hobby kan betrekken. Dat is mij bij tuinieren volledig mislukt. Maar mijn kinderen koken allebei bijzonder goed! En het is papa zeer zeker gelukt ze te betrekken bij zijn timmerwerkzaamheden. Het is van geen van beiden hun hobby, maar ze kunnen het en vinden het ook leuk om zo af en toe te doen

Verbreed de horizon !

Ga op pad, ook leuk voor jezelf, ga naar musea, demonstraties, toneelstukken, concerten, kunstmarkten…De kans dat je kind daar dingen ziet waarvan hij roept: maar dat vind ik leuk! , is groot. Zo ontdekte onze dochter op een camping dat ze boogschieten echt gaaf vond. Helaas bestond dat niet in ons dorp. Tja, het zit niet altijd mee. Maar het was ineens duidelijk voor haar, dat er buiten het gezin een wereld te ontdekken viel. En dat is het begin.

Zoek voorbeelden

Vriendjes, vriendinnetjes opa’s en oma’s, ooms en tantes  ze kunnen allemaal een bron van inspiratie zijn. Maak daar gebruik van!

Wat je niet moet accepteren

Zoals ik in het begin van dit stuk al zei: dit is een leeftijd waarop kinderen de neiging kunnen ontwikkelen achter het scherm te kruipen en er niet meer achter vandaan te komen.
Als je dat laat gebeuren, verlies je die strijd.
Wees er altijd helder in dat er minimaal een hobby beoefend moet worden. Kan ook twee, dat hangt ervan hoeveel tijd die hobby kost. Anderhalf uur schaken per week, laat ruimte voor og een hobby. Drie keer trainen en zaterdags een wedstrijd niet.

Veel plezier en vergeet je eigen hobby niet!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *