welke sport voor een kind van 10 jaar?

sport voor een kind van 10

Tegen de tijd dat je kind 10 jaar wordt, kun je duidelijke veranderingen gaan zien. Je kind is niet langer dat onbevangen schoolkind, maar begint zachtjes aan te puberen. Waarschijnlijk merk je nog niks van het alom bekende dwarse puber gedrag, maar lichamelijk en emotioneel is je kind al “volwassen” aan het worden. Dus je kan je afvragen: welke sport past op dit moment het beste bij mijn kind.

Wat kan een kind van 10 jaar op motorisch gebied?

Je kind kan langdurig bewegen, bovenhands een bal gooien, rollen, duikelen, klauteren, evenwicht bewaren, sprinten en…..heel belangrijk: spelregels onthouden en toepassen.
Tegen de tijd dat een kind elf jaar oud is, is de motoriek volledig ontwikkeld en dat betekent dat ze in principe elke sport kunnen beoefenen. Met uitzondering van de echte grote mensen sporten zoals diepzee duiken, motorcrosser , bergbeklimmen en zo zijn er vast nog wel een paar te bedenken…

sport voor een kind van 10 jaarSport voor een kind van 10 jaar : wat moet je kiezen?

Meestal zoek je als ouder een sport uit voor je kind. Veel ouders kiezen ervoor om als eerste de zwemdiploma’s te behalen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat zoon of dochterlief verdrinkt. In ons waterrijke landje een heel verstandige keuze.
Op het moment dat dat diploma binnen is, kies je als ouder vaak voor een sport die jijzelf als kind heel leuk vond.

Je kind op jouw sport.

Ouders kiezen voor hun kind vaak de sport en zelfs de sportvereniging, waar ze zelf altijd veel plezier gehad hebben, sterker nog: waar ze zelf nog steeds lid van zijn. En dat kan prima werken: de appel valt tenslotte ver van de boom. En lid zijn van een sportvereniging waar een aantal familieleden ook sporten kan een veilig en huiselijk gevoel geven.

sport voor een kind van 10 jaar

Als je kind een andere sport wil?

Wanneer kinderen zo tegen de tien, elf jaar oud zijn en in het begin van hun pubertijd, dan wordt ineens de mening van klasgenootjes heel belangrijk! Het kan dus best zijn dat ze ineens heel graag op paardrijden willen, net als hun beste vriendin, of op streetdance
Zulke dingen moet je als het even kan vooral goed vinden. Ik verbond daar als moeder wel aan dat ze het een jaar moesten volhouden.
De reden dat ik dat altijd god vond was, dat ik denk: “ik weet ook niet alles van sport, probeer vooral van alles uit !” En een andere reden om vooral goed te vinden dat je kind veel uitprobeert is dat onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die veel verschillende sporten hebben gedaan, als volwassenen vaker sporten, dan kinderen die hun hele leven een sport hebben beoefend.

De sportkeuzewijzer.

Er is tegenwoordig een handig tooltje online, die jou en je kind kan helpen een sport te kiezen die bij je kind past. Gewoon eens uit proberen, zou ik zeggen. Op middelbare scholen kunnen sport docenten ook heel vaak een goed advies geven! https://www.sportkeuzewijzer.nl/

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *