Hoe ga je om met je achtjarig kind?

ontwikkeling kind 8 jaar

Ontwikkeling kind 8 jaar, sociaal en emotioneel

Tegen de tijd dat je kind acht jaar is, is hij/zij meestal lekker zelfstandig. De tijd dat je veters moest strikken en boterhammen smeren, ligt ver achter je.

Typerend voor een achtjarige is dat hij/zij daardoor ook denkt de hele wereld wel aan te kunnen, en dat ze met regelmaat niet zien, dat daar nog wel wat meer voor nodig is.

Je mag hopen dat je ze in middels enige zelfbeheersing en regels hebt bijgebracht, ik wil je niet bang maken, maar je hebt nog maar een paar jaar voor de pubertijd in alle heftigheid toeslaat….

Wat is nu echt typisch voor de ontwikkeling kind acht jaar?

Dat is best lastig te zeggen, kinderen krijgen steeds meer hun eigen identiteit, hun eigen gezicht, je kunt zien dat het ene kind zich met enthousiasme op schoolwerk stort en echt goed kan rekenen en/of lezen, terwijl anderen nu een voorleefde voor sport beginnen te ontwikkelen, of voor theater. Het is geweldig om die persoonlijkheden tot bloei te zien komen.

Wat alle kinderen in deze leeftijd gemeenschappelijk hebben is dat ze zich weliswaar heel groot voordoen, maar nog heel graag door papa of mama gerustgesteld willen worden. En dat ze heel graag de grenzen van het ouderlijk gezag proberen op te rekken….de hele wereld is immers van hen?

Als er ergens een periode in de opvoeding is, waar je grenzen moet stellen, is het deze periode wel.

Een schreeuwende, brullende peuter, die het “terrible two”  in de praktijk aan het brengen is, is makkelijker dan een “volwassen ” achtjarige. Vergis je daar niet in!

ontwikkeling kind 8 jaar

Tips en truc om een 8-jarige op te voeden.

Een kind van acht is slim en heeft al heel wat van jouw opvoedtrucjes door! Het alle verstandigste wat je kan doen, is proberen te voorkomen dat je moet optreden en straf uitdelen. Het is voor alle partijen ongezellig en vervelend.

Wat kan je doen om straf te voorkomen?

Aandacht

En dan bedoel ik natuurlijk aandacht van het positieve soort, maar dat had je zelf ook al bedacht. Nu behoor ik persoonlijk helemaal niet tot dat type opvoeders die bij alles roepen: “goed zo schatje”  of “geweldig kanjer !!!” Mijn bezwaar daar tegen is dat het nep is en de waarde van een compliment uitholt. Laat ik het zo zeggen: als je al heel, heel, heel trots bent omdat je kind de tafel van 2 kan, wat moet je dan nog zijn, als hij /zij alle tafels kent?

Als ik het over aandacht heb, heb ik het niet over complimentjes. Dan heb ik het over gewoon luisteren. Nou ja, gewoon?? Luisteren zonder op je mobiel te kijken, zonder met een medemoeder op het schoolplein te praten, gewoon 110 % aandacht.

Luister naar wat je kind te zeggen heeft, geef aandacht, stel vragen.

Vervang de sticker kaart door een beloningskaart.

Net als jij zelf hebben kinderen een hekel aan gezeur. Zij worden niet blij en jij wordt niet blij van elke dag 3 keer vragen: zet je schoenen onder de kapstok!

Dus een beloningskaart, waar een kruisje opkomt iedere keer dat de schoenen ZONDER DAT JE DAT HEBT HOEVEN VRAGEN, onder de kapstok komen. En 21 kruisjes ( je hoeft het ook niet zo makkelijk te maken) zijn goed voor: ….het allerbeste zijn beloningen in de vorm van: een uur extra computeren, kiezen wat je wil eten. Geld of cadeautjes werken minder goed.

Wees voorzichtig met de time-out.

De naughty corner, daar is je achtjarige veel te oud voor, maar je kan gerust je kind naar boven sturen, met het verzoek daar even uit te razen of na te denken over zijn/haar gedrag. Loop wel na 5 minuten naar boven om met je kind te praten. En praat er dan eens over wat hij/zij geleerd heeft van de situatie en hoe dat een volgende keer beter zou kunnen

Lees veder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 8 jaar is 

ontwikkeling kind 8 jaar

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *