Prepubertijd: wanneer begint het en hoe ga je er mee om?

prepubertijd

Niet alle kinderen komen voor de pubertijd in de prepubertijd, maar een heleboel wel. Is dat ernstig? Welnee, helemaal niet !

Wanneer begint de prepubertijd?

Je hebt allang in je omgeving gemerkt, dat die beroemde pubertijd bij ieder kind op een ander moment begint. Bij het ene kind als het 11 jaar is, bij het andere ( mijn kind bijvoorbeeld) als ze 15 jaar is.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat meisjes rond hun 11de jaar in de pubertijd komen en jongens wat later.
De periode daarvoor, noemen we de prepubertijd. Bij het ene kind merk je dat heel goed, bij het andere kind merk je er eigenlijk helemaal niks van.
Wat je vast wel merkt:
Moeders kunnen wel eens verzuchten: “pfffff, ik weet het niet hoor, maar het lijkt wel of ze in de pubertijd is”. Nou, kijk, DAT is nu die prepubertijd…

Signalen van de prepubertijd

  • Zelfstandigheid en privacy
    • Je kind wil steeds meer zaken zelf doen, zonder jou! En hierin worden vrienden steeds belangrijker. Het is best een lastige periode voor ouders: hoe ver kan/wil/mag je gaan. Je zult ook merken dat je kind – veel – meer behoefte krijgt aan privacy. Deuren ( zeker die van de badkamer) gaan op slot.
  • Humeurig en hormonen
    • Het ene moment boos en stik chagrijnig, het volgende moment de slappe lach. Vaak zijn die stemmingswisselingen het gevolg van de wisselende hormoonhuishouding. Misschien zie je de werking van die hormonen nog niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant zijn ze wel degelijk bezig!
  • Onzeker en brutaal
    • Ineens worden ze onzeker en dat is niet zo gek: de mening van vriendjes wordt steeds belangrijker, je lichaam  verandert. Genoeg om je zorgen over te maken dus…En wat doe je dan als onzekere prepuber? Je geeft gewoon een hele brutale mond….

Hoe ga je om met prepubertijd

Het is best een lastige tijd, voor jou als ouder, wat vind je wel goed en wat niet. Hoe makkelijk verdraag je die stemmingswisselingen? Het is natuurlijk altijd een samenspel tussen jou en je kind en de rest van het gezin. Het is – naar mijn ervaring – een kwestie van geven en nemen. Zaken als behoefte aan privacy, heb ik altijd gerespecteerd. Ik klopte netjes op deuren en zei er niks van als de badkamerdeur op slot ging.
Experimenteren met make-up ? Prima ! Met make-up naar de basisschool? Ik dach-ut-nie! Een andere moeder vindt dat misschien geen probleem. Zoals ik zei: het is geven en nemen en genieten van de momenten dat alles gewoon lekker loopt.

Als de pubertijd heel vroeg begint: Pubertas praecox

De pubertijd begint normaal gesproken rond het 11de jaar bij meisjes en een jaar later bij jongens. De prepubertijd zet een jaartje eerder in.
Maar het kan ook zijn dat de prepubertijd veel en veel eerder begint: als rond het achtste jaar.
Dan spreken we van pubertas praecox en dat is veel minder prettig.

Bij een meisje wordt van te vroege puberteit gesproken als er op achtjarige leeftijd borstjes zich beginnen te vormen . Bij jongens als de zaadballen zich rond 9 jaar manifesteren.
Meestal worden kinderen met een pubertas praecox behandelt met hormonen, omdat het zo vroeg beginnen met de pubertijd, de groei van het kind kan afremmen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *