Wat kan mijn kind als het 9 jaar is ?

kind 9 jaar

Ontwikkeling van kind van 9 jaar, de ups en downs, de persoonlijke hygiëne, je kind krijgt meer belangstelling voor het bedrijf dat familie heet

Je kind van negen en de familie

Als je kind negen jaar is, zul je merken dat hij zich steeds meer gaat interesseren in het bedrijf dat ”familie “ heet. En dat hij een steeds grotere rol gaat spelen in het nemen van beslissingen. Bedacht jij drie jaar geleden nog wat een leuke vakantie zou zijn, nu hoef je niet meer te denken. Je negenjarige vertelt het je wel. Dat doen ze trouwens niet alleen met betrekking tot de vakantie.

Maaltijden, uitstapjes, je 9 jarige heeft 100 en 1 ideeën, hoe je dat nu eens leuk kan doen. En die deelt hij graag met je. Dat betekent natuurlijk iet dat je ook alles moet doen wat je negenjarige voorstelt. Maar je kan er beslist serieus op in gaan en uitleggen waarom je toch een andere keuze maakt. Dat hoort ook bij volwassen worden: leren zien dat er met veel zaken rekening gehouden moet worden en dat niet alles kan gaan zoals je graag zou willen…
Maar natuurlijk kan je ook het plan van de negenjarige eens volgen, daar leert hij ook van.

Ze zijn dol op plannen, onze kids van 9. En dit is dan ook een mooi moment om zoiets als een agenda te introduceren, of -als je die nog niet had – een familie-planner. Je kind leren plannen is echt een groot cadeau. En als je op deze leeftijd begint, is het in de pubertijd en op de middelbare school vanzelfsprekend geworden. En geloof deze jou oude schooljuf: als je kan plannen begin je de middelbare school met een voorsprong.

Vragen als je kind 9 jaar is:

* Is een kind van 9 jaar erg lastig?

Nee, 9 jaar is eigenlijk een erg leuke en makkelijke leeftijd. Je kind begint een eigen leven te ontwikkelen maar zoekt nog niet de strijd op

* Hoeveel slaap heeft een kind van 9 jaar nodig?

Een kind van 9 jaar heeft minstens 10 uur slaap nodig..let op ik zeg minstens!

* Hoe goed kan een kind van 9 jaar omgaan met ruzies

Ieder mens – ook een kind van 9 jaar – heeft een hekel aan ruzie, maar op deze leeftijd kunnen dat ze wel heel goed zelfstandig een ruzie uitpraten.

* Hoe noem je een kind van 9 jaar?

een kind van 9 jaar, noem je gewoon een kind van 9 jaar, makkelijk is het niet?

* Wat is een normaal gewicht voor een kind van 9 jaar

dat is een lastige vraag, gewicht hangt natuurlijk samen met lengte..voor een meisje tussne de 25 en 40 kilo. Voor een jongen tussen de 25 en 36 kilo. Maar het is veel slimmer om het BNI uit te rekenen…

Negenjarigen worden groot..

Negenjarigen worden schrikbarend zelfstandig en willen echt niet meer de hele dag aan moeders rokken hangen. Maar maak je geen zorgen, sterker nog wees blij! Ze worden echt groot en zijn steeds meer en beter in staat om hun eigen zaakjes op te knappen. Geef ze vooral dat vertrouwen. En gaat het eens mis…ach nou ja…vallen en opstaan, zo hebben ze ook leren lopen.
Ouders en andere opvoeders moeten zich terdege bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Want vergis je niet. Negen jaar zijn is een periode vol uitdagingen voor je kind. Het is de overgang naar emotionele en lichamelijke volwassenheid. Er komen steeds meer uitdagingen op ze af, die leuk zijn en spannend, maar ook  wel eng. En in ieder geval: vormend. En dan is het fijn als je ziet dat papa en mama- de mensen die je het meest vertrouwd op de wereld- het goede voorbeeld geven.

kind 9 jaar eten
kind van 9 jaar en eten

Eten

De pubertijd komt eraan, en dit is de tijd dat problemen als een negatief lichamelijk zelfbeeld kan ontstaan, met daarbij behorende eet-problemen.
Als je het al niet deed, dan is het nu of nooit : geef als ouder het goede voorbeeld: als jij niet gezond eet, genoeg beweegt, waarom zou je kind het dan wel doen? In deze tijd waarin meer kinderen dan ooit te zwaar zijn, echt wel iets om terdege aandacht aan te besteden.

kind 9 jaar slapen
kind van 9 jaar en slapen

Slapen

Als je kind negen is, krijg je als ouder zelf het gevoel dat het wel iets makkelijker kan met die bedtijden. Vergis je niet ! Je negenjarige heeft nog steeds tien tot elf uur slaap per dag nodig. Je kind mag beweren dat het met minder toe kan, onderzoek laat duidelijk zien dat genoeg slaap een cruciale rol speelt in de cognitieve en fysieke ontwikkeling van je kind. Dus: op tijd naar bed blijft heel belangrijk. En als je ’s morgens je kind zijn bed niet uitkrijgt dan weet je genoeg: dan krijgt hij niet de hoeveelheid slaap die hij nodig heeft. Wee ook eens even kritisch op jezelf: mag die telefoon mee naar boven? Let je op of hij ook gaat slapen als het bedtijd is? Hou jezelf goed voor ogen dat een negenjarige al een heel mens lijkt. Maar nog een kind is, hij is zelfs nog geen puber.

Wat het slapen betreft heb je dus als ouder nog echt een rol te vervullen. Enne….in het weekend bijslapen dat is onzin he, dat weten we allemaal.

Taken

Als je kind nog geen taken had in de huishouding dan wordt het hoog tijd om er mee te beginnen! Niet alleen ontlasten ze jou als ouder (en echt je hebt genoeg te doen), maar het is ook een uitstekende manier om je kind verantwoordelijkheden te leren. En hoewel veel kinderen natuurlijk mopperen als zij tafel moeten dekken of kranten naar de papierbak brengen, ze zijn ook stiekem best trots op het feit dat ze echt meehelpen.
Let er goed op dat de taken ook echt uitgevoerd worden en trap niet in de valkuil “het gaat vlugger als ik het zelf doe…”Want dat is in het begin zeker waar, maar later niet meer.

kind 9 jaar taken
kind van 9 jaar en tandenpoetsen

Dagelijkse hygiëne

Er zijn natuurlijk zaken die elke dag moeten gebeuren: zoals tanden poetsen, je vuile kleren in de wasmand doen, je bed recht leggen. Maar er kunnen ook wekelijkse taken zijn: de vuilnis bakken buiten zetten, of in het weekend de afwasmachine uitruimen.

Er zijn ook ouders die aan bepaalde taken een bedrag verbinden, dat kan wel maar het heeft wel wat haken en ogen: stel je zelf de vraag of werk in het huis, waar je tenslotte met z’n allen in woont, beloond moet worden. En vraag je ook af wat je doet als de taak niet naar behoren wordt uitgevoerd: dan maar geen zakgeld? Kan jij dat over je hart verkrijgen?

Je kan overwegen een beloning te geven voor een uitzonderlijk grote en incidentele klus.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Lichamelijke ontwikkeling van kind van negen jaar

Een kind van negen staat op de grens van de pubertijd: voor sommigen is het nog een kwestie van jaren. Voor anderen een kwestie van maanden.
Het is belangrijk dat je je kind voorbereidt op de lichamelijke veranderingen die hem/haar te wachten staan. Hoe makkelijker je er met elkaar over praat, hoe makkelijker straks de overgang naar de puberteit zal zijn. Het kan je gebeuren dat je kind ondanks de openheid in het gezin ineens preuts en gesloten wordt. Dat is zijn goede recht, laat hem wat dat betreft dan ook met rust. en hou je ogen open. een kind kan op vele manieren signalen afgeven, dat hoeft niet alleen pratend te zijn. Op deze leeftijd deed mijn zoon ineens de badkamer deur op slot. Dat vond ik toch wel eng. We hebben toen afgesproken dat ik niet binnen zou komen, en als dat echt moest dat ik aan zou kloppen. Maar dat ik een deur op slot toch gevaarlijk vond. Daar kon mijn zoon mee leven.

Groei

Negenjarigen kunnen onderling enorm verschillen in lengte. Lange kinderen, kleine kinderen , de een is stok-mager, de ander is wat ronder. Het enige wat nu nog belangrijk is, is of je kind gezond gezond is!
Negen is ook de leeftijd waarop kinderen zich zeer van hun uiterlijk bewust worden. Schrik niet maar de kiem voor anorexia kan zich op deze leeftijd ontwikkelen. Wees je er goed van bewust dat op deze leeftijd je kinderen nog heel erg te beïnvloeden zijn door jouw houding ten aanzien van eten en gezondheid. Wanneer ouders zelf regelmatig sporten en gezond eten belangrijk vinden, geven ze hun kinderen een goed voorbeeld. Helaas geef je ze ook een voorbeeld wanneer je als moeder voortdurend met je gewicht en je uiterlijk in de weer bent. Maar dat is dan wel een minder goed voorbeeld……

ontwikkeling kind 9 jaar
ontwikkeling kind 9 jaar

Motoriek

Kinderen van negen jaar zijn over het algemeen lenig en vlug. Hun motoriek heeft aan balans en kracht gewonnen in vergelijking met vorige jaren. En hoewel ze natuurlijk onderling enorm verschillen kan je wel stellen, dat ze allemaal plezier in bewegen hebben. Of dat nu spelen met een bal of dansen in een balletpakje is of simpel heel hard achter elkaar aanrennen……………..Jij kan er heel moe van worden. Zij niet.

Veel meisjes rond de 9 jaar vinden het ook erg leuk om te knutselen en fröbelen. Dit is goed voor de fijne motoriek. Veel meisjes zijn vaak gek op armbandjes maken. 

Tanden en andere persoonlijke hygiëne

Als je kind negen jaar is, is hij handig genoeg om zichzelf goed te wassen en naar behoren zijn tanden te poetsen. Dat wil nog niet zeggen dat je kind dat ook zal doen! Er is in de wereld zoveel te doen, te zien en te beleven, waarom zou je veel aandacht besteden aan dat tandenpoetsen, wat je toch al iedere dag doet???

Negenjarige zijn met van alles bezig, maar persoonlijke verzorging staat niet hoog op hun lijstje, ik durf zelfs te zeggen : het staat er nog net wel op….

En daarom blijft een ouderlijk oogje in het zeil, nog steeds belangrijk.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Gebit

Negenjarige verliezen met grote snelheid hun melktanden, de onder en boven melk snijtanden zijn ze zeker al kwijt en velen hebben inmiddels ook hun onder en boven voortanden niet meer. En ook de melk kiezen gaan losstaan en vallen uit. De welbekende fietsenstalling doet zijn intrede…

Beugelbekkies

Dit is ook de leeftijd van de “beugelbekkies” en dat maakt het tandenpoetsen soms een lastig en naar karweitje. Overleg in zulke gevallen samen met je kind goed met de mondhygiëniste hoe de tanden schoon gehouden moeten worden (dan kan je daar thuis al geen ruzie meer over krijgen) En vergeet niet: zo’n beugel kan ook pijnlijk zijn. Een beetje geduld met je beugelbekkie kan geen kwaad…

Alleen douchen

En natuurlijk kan je kind inmiddels alleen douchen, maar ook het is ook  als je er op toe ziet dat kruizen, oksels en oren gewoon lekker schoongemaakt worden.Een beetje handige negenjarige kan ook al prima zijn nagels knippen, zonder zijn tenen of vingers mee te nemen

Elke dag opnieuw

Wanhoop niet als je iedere dag opnieuw je negenjarige van het nut van persoonlijke hygiene moet overtuigen. Nog even en ze zijn puber: en niet onder de douche vandaan te slaan.En dan wanhoop je over je torenhoge energierekening.

Emotionele ontwikkeling van een kind van 9 jaar

Een kind van negen kan al heel goed omgaan met frustraties en ruzies. Ze beginnen emotionele volwassenheid te ontwikkelen: ze begrijpen dat een beloning voor inspanning wel eens op zich kan laten wachten, ze zien het nut en plezier van het helpen van anderen. Het  kunnen omgaan met dit soort emoties zal ze straks helpen in hun pubertijd. Ach eigenlijk in hun hele verdere leven. Ze zeggen wel eens dat mensen met een hoog EQ het verder brengen dan mensen met een hoog IQ.

Nog steeds: rust, reinheid en regelmaat

Ze leren volop van de vrijheid die hun groeiende onafhankelijkheid ze brengt. Maar dat betekent niet dat pappa en mamma ze nog met grote regelmaat gerust moeten stellen.
Geniet van het feit dat je kind al zo volwassen wordt, maar vergeet geen moment dat ze nog steeds kinderen zijn: met behoefte aan regelmaat, voorspelbaarheid en tijd met mamma of pappa samen. Plan af en toe een uitstapje met een ouder, naar iets waar ze echt belangstelling voor hebben. Het is iets waar je later samen met je kind met enorm veel plezier op terug kijkt.

Buien
De pubertijd is niet meer zo ver weg en je zal merken dat een negenjarige al de “buien” van een puber kan hebben: het ene moment diep in de put, het andere moment helemaal in de wolken. Gevoelens kunnen snel gekwetst worden en ruzie met vriendjes en vriendinnetjes is dan ook heel normaal. Let op: hier mag je als ouder gerust een stapje terug doen: kinderen van negen jaar, kunnen prima hun problemen zelf oplossen.
Je doet er goed aan om met ze te bespreken welke stappen ze kunnen zetten om hun problemen op te lossen en ze aan te moedigen die stappen ook te zetten. Maar hou je op de achtergrond en bedenk: niets geeft zoveel zelfvertrouwen als zelf een probleem tot een goed einde te brengen.

kind 9 jaar motoriek
kind van 9 jaar: lening

 Groeiende onafhankelijkheid.

De meeste kinderen van 9, zijn al aardig onafhankelijk van hun familie en emotioneel in staat om dingen zelfstandig te doen. Ze vinden het prima om met de familie van een vriendje mee te gaan als er iets leuks te doen valt, en slaapfeestjes zijn wat het woord zegt: een feestje!
Dit is ook de leeftijd waarop je kind helemaal “weg” van iemand kan zijn. Duik maar even in je eigen verleden: hoe oud was jij toen je helemaal weg was van…..

Onafhankelijk betekent ook: zelfstandig  kunnen denken, een van je fantastisch leuke dingen van een negenjarige opvoeden is dat ze over van alles nadenken en daar zeer duidelijke eigen  meningen over hebben. En daar kun je echt goede gesprekken over voeren.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Cognitieve ontwikkeling kind van 9 jaar

Negenjarigen zijn enorm nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. En zitten vol vragen: hoe werken dingen en waarom werken ze zo en niet anders. Ze willen ook alles weten en hun vragen liegen er vaak niet om. Waarom is er oorlog? En waarom doen wij (ouders) niet meer om het milieu te beschermen? Ze zijn kritisch en denken zelf na. Op deze leeftijd begon onze zoon heftig te protesteren als wij met de auto een afstand wilde afleggen die ook heel goed te fietsen was. En besloot dochterlief mee te lopen in een protestdemonstratie tegen kinderarbeid.  Ik liep mee.
Er zijn voor deze leeftijd ook veel boekjes waarmee ze hun kennis kunnen uitbreiden. 

kind van 9 jaar en de wereld

Maak je kind wegwijs op internet

Dit is dus ook een heel goed tijdstip om je kind wegwijs te maken op internet. Kindvriendelijke sites en leesbare nieuwssites zijn ideaal. Kijk waar je kind kijkt, blijf open voor vragen. Internet is fantastisch, maar het is ook gevaarlijk. En vergeet de ouderwetse bibliotheek niet: als er in jouw omgeving eentje is, en je was nog geen lid, dan word je het NU!

Een kind van negen jaar kan beslist lang en geconcentreerd bezig zijn, een uur is makkelijk haalbaar.
Veel kinderen op deze leeftijd hebben een passie die ze met grote ijver voeden. Dat kan zijn spannende boeken lezen, of paarden verzorgen, of de popgroep van het moment.
Het maakt niet uit, je negenjarig kind kan er helemaal induiken en er alles over te weten komen wat er te weten valt.

Samenwerken

Op school moet het samen in groepen kunnen werken nu beslist lukken. Al zijn er altijd kinderen die liever alleen werken. En kinderen met een voorkeur om samen te werken. Die individuele verschillen zijn goed en horen bij je kind, zolang je kind het andere ook kan ( al vindt hij dat misschien minder leuk) is het prima.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Sociale ontwikkeling van een kind van 9 jaar

Het sociale leven van een negenjarige is levendig en druk. Het is voor een kind van negen ook niet ongewoon om een rol model buiten de familiekring te hebben. Niet langer zijn pappa en mama de grote voorbeelden. Maar bijvoorbeeld de juf of meester. Of een zelfs beroemdheid, bijvoorbeeld iemand die heel goed is in de sport die zij zelf doen

Vriendschappen worden dan ook steeds belangrijker en daarmee wordt ook steeds belangrijker wat een ander van ze denkt. Dat kan heel leerzaam zijn, maar ook pijnlijk. Het enige wat ik daarover kan zeggen is: blijf in gesprek!

Negenjarigen zijn behoorlijk zelfstandig, dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat slaappartijtjes nu echt een feestje zijn, je hoeft er niet meer op te rekenen dat je kind alsnog midden in de nacht thuis komt….

kind 9 jaar sociaal
samenwerken als je 9 jaar bent

Vrienden

Omdat de invloed van vrienden groter en groter wordt, is het als ouder belangrijk om op de hoogte te blijven van de vriendjes en vriendinnetjes En om, als het even kan, hun ouders te leren kennen. Nodig ze gerust een uit voor een kopje koffie. Zij willen jou vast ook graag leren kennen. Nodig ook regelmatig vriendjes bij jou thuis uit, zie re op toe dat je kind niet altijd bij anderen speelt. En weet je wat ook een heel leuke manier is om op de hoogte te blijven van het sociale leven van je kind?

En weet je wat je ook kan doen?Help een handje op school!

kind 9 jaar  vriendschap
kind van 9 jaar: vrienden

Zelfbeeld

Het is niet alleen heel fijn dat je kind zelfstandiger wordt: het is ook een natuurlijke ontwikkeling op weg naar volwassenheid.
Maar aan elke positieve ontwikkeling zitten ook negatieve kantjes. Doordat vriendjes en anderen zo belangrijk worden kan je kind onder sociale druk  komen te staan. De druk van mee willen doen en niet uitgesloten willen worden. Let daar als ouder op. En aarzel niet om in te grijpen als je denkt dat dit soort zaken aan de hand zijn.

Lees verder  Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 10 jaar is of lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – Mijn kind 9 jaar: emotionele ontwikkeling

meer info 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *