Moet je kind sporten ?

teamspirit

Wedden dat jullie allemaal JA !! zeggen op de vraag : moet je kind sporten?

Uit het onderzoek van VROUW blijkt dat 65% hun kind verplicht om een sport te beoefenen. Van 28% van de moeders mag het kind sporten, maar hoeft het niet. En 7% vindt het niet noodzakelijk.

Want sporten is gezond, van  sporten leert je teamspirit, door sporten leer je doorzetten.

Dat is allemaal waar, maar zijn al deze prachtige eigenschappen nu alleen maar te halen bij de plaatselijke sportvereniging??

Echt niet ! Zeven procent van de moeders heeft het door…. Sporten is echt helemaal niet noodzakelijk.

Sporten is gezond

Laten we beginnen met het onderdeel : gezond.  Wanneer je sport, beweeg je. En bewegen is gezond. Als je kind lid is van een wedstrijdsport dan traint hij/zij een keer in de week, een uur of anderhalf uur en doet hij in het weekend een wedstrijd. Die duurt hoe lang? We nemen het ruim: anderhalf uur. Totaal aan bewegingsuren : twee en een half uur per week. Als je geen wedstrijdsport doet nog minder.
Niet wat je noemt: veel.

Wanneer je kind elke dag naar school loopt of fietst, komt hij al een heel eind in de richting van twee en een half uur bewegen per week…Als je zondag dan ook nog eens met het hele gezin een stevige wandeling of fietstocht maakt, nou dan heb je al heel wat beweging te pakken.
Over wandelen gesproken: zoonlief liet hier vanaf dat hij elf was elke dag een half uur de hond uit. E-l-k-e dag.

Kortom veel beweging is te halen in dagelijkse en familie activiteiten.

Sporten leer teamspirit.

Het onderdeel teamspirit. Daar heb je sporten al helemaal niet voor nodig. Ik zou bijna zeggen integendeel. Want het is toch in de teamsport: wij tegen zij… Ik weet niet hoe jij erover denkt, ik hou er niet zo van. Er is in de wereld naar mijn smaak al een beetje teveel: wij tegen zij.
En waar vind je de teamspirit bij eenzame sporten als turnen en atletiek??
Weet je waar je teamspirit vind ? In het werken aan toneelstukken en musicals en dat soort zaken. Daar vind je geen wij  tegen zij. Daar vind je : wij gaan er iets moois van maken en daar moeten we allemaal even hard ons best voor doen…

Het laatste onderdeel: leren doorzetten.

Dat leer je zeker bij sporten, absoluut. Maar hoe zit dat als je een taal leert? Of leert piano spelen? Of je bent met een scoutinggroep een hut aan het bouwen?
Gaat iets leren vanzelf? Vliegt een hut door magie aangedreven in elkaar?
Ik dacht toch van niet… Die hut komt er als je je inzet en met takken sleept. Die taal leer je door oefenen en oefenen en nog eens oefenen.
Wie niet doorzet, zal geen Frans spreken.

Dus: moet je kind sporten? Nee, het mag. En dat is veel leuker.

Lees ook : dezelfde sport door Willemien

of lees: team of solo? Welke sport voor je kind

en lees: samen sporten !

9 antwoorden
 1. Yousra Yasmine zegt:

  Helemaal met je eens! Mijn ouders hebben mij altijd vrij gelaten in die keuze. Ik mocht op een sport maar alleen als ik het zelf wou.
  Als je zo jong bent beweeg je al heel veel, omdat je vaak buiten speelt enzo.

  Beantwoorden
 2. Frederique zegt:

  Ik heb 2 jongens die niet van sporten houden in huis en een meisje dat wel van sporten houdt maar een knieblessure heeft waardoor ze al drie jaar niet kan sporten. Zij vindt het heel erg.

  Mijn ene zoon is dit jaar toch begonnen met sporten. Mijn andere wil nog steeds niet. Ik push niet (en aangezien ik zelf niet sport vind ik ook niet dat ik mag pushen) maar ik vind het wel belangrijk dat hij beweegt dus niet op een sport? Ok maar ook niet de hele dag achter je scherm zitten.

  Beantwoorden
 3. Janet | thatonetime zegt:

  Sporten is altijd goed, voor de beweging maar ook voor de sociale contacten. Iets verplichten lijkt me daarentegen niet nodig.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *