Mijn kind 9 jaar: emotionele ontwikkeling

ontwikkeling kind van 9 jaar

Emotionele ontwikkeling kind van een 9 jaar

Kinderen van negen zijn al redelijk in staat om te gaan met frustraties en ruzietjes.Sterker nog: je zal soms verbaasd staan van hun volwassen reactie, en hun bereidheid een ander te helpen.

Voor jou als ouder is dit een heel leuke tijd. Je ziet hoe je kind steeds meer zelf kan en hoe hij/zij zich in een sneltreinvaartje ontwikkelt. Aan de andere kant: de balans vinden tussen je kind de ruimte geven die nodig is om te groeien en grenzen stellen die nodig zijn voor de ( emotionele ) veiligheid. Dat kan best eens lastig zijn.

Negenjarigen kunnen best “humeurig” zijn : het ene moment opgewekt en vrolijk, het andere moment helemaal uit hun doen en boos. Menig ouder roept in deze periode: “hellup, begint die pubertijd nu al?”

ontwikkeling kind van 9 jaar onafhankelijkheid!

Als je kind negen is, dan is het – meestal – een sociaal dier. Op pad met vriendjes, uren klessen met vriendinnetjes: slaappartijtjes (die natuurlijk niet-slaap partijtjes worden). Samen naar het zwembad en nog veel meer dingen waarvan jij als ouder je steeds opnieuw afvraagt: kan dit, of kan dit niet??

En of het kan of niet kan, daar is weinig zinnigs over te zeggen. De balans tussen : volwassen(er) worden en nog steeds kind zijn, kan jij alleen zien.

Waar je gelukkig geen beslissing over hoeft te nemen, is de meningen die je kind zelf begint te ontwikkelen. Het is, denk ik , wel een van de leukste dingen van kinderen in deze leeftijd: het onafhankelijke denken dat ze beginnen te ontwikkelen. Je zult merken dat jullie gesprekken een andere inhoud beginnen te krijgen. Je kind komt nu met uitgewerkte gedachten en kan ook tegengas geven op jouw opinie! Ik wens je een leven lang discussiëren toe !

Lees veder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 9 jaar is

ontwikkeling kind van 9 jaar

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *