Wat kan een kind van zeven jaar zelfstandig doen

kind van zeven zelfstandig

Wat kan een kind van zeven prima zelfstandig doen en wat eigenlijk nog niet?

In principe ben ik altijd een voorstandster van “laat ze het maar lekker zelf doen” en met 2 kleuren sokken naar school, zijn zaken waar ik niet mee zat. Het wordt minder als ze zonder fruit naar schoolgaan natuurlijk. Niet alleen hebben ze dan honger in de pauze, ik word erop aangekeken als slechte moeder.

Het is – vind ik – heel belangrijk om goed te kijken wat je kind zelf kan. Want ook al ben je – net als ik – een voorstandster van zelfredzaamheid, bezorgdheid, ligt altijd op de loer.
Neem het voorbeeld van het vergeten fruit. Ik vind dat dan zielig: geen pauzehap. Je kan ook zeggen: “zo, dat vergeet-ie nooit meer…”

Laten we eens kijken wat we van een zevenjarig kind kan verwachten.

Persoonlijke hygiëne

Een kind van 7 kan prima zich zelf wassen en douchen. Maar het blijft wel verstandig om een oogje in het zeil te houden. Als je kind zelfstandig gaat douchen, zorg er dan voor dat hij weet hoe de kraan werkt! Ineens een gloeiend hete douche…je wil er niet aan denken ( maar doe het nu maar even wel)

Voor een maaltijd zorgen

Natuurlijk is een kind van zeven veel te jong om een maaltijd op tafel te zetten, maar een boterham smeren? Dat kan hij best! Een goede truc bij het zelf boterhammen laten smeren is: zet niet teveel keus op tafel. Het voorkomt getreuzel van wat-wil-ik-op-mijn-boterham en even later geknoei in de vorm van : pindakaas-nee-toch-maar-hagelslag…
Op deze leeftijd kan een kind prima een glas melk ( of sap ) inschenken zonder de hele tafel ook van vochtte voorzien. Zelf cornflakes maken of iets dergelijks, kunnen ze dus ook

Schooltas

Een kind van zeven is helemaal in staat om zelfstandig zijn schooltas in te pakken! Misschien dat jouw hulp nog noodzakelijk is om de gymspullen op dinsdag niet te vergeten. De beste voorbereiding op zelf tas in pakken is samen tas in pakken.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *