Bedplassen: wat zijn de oorzaken, wanneer wordt het een probleem

bedplassen

Een kind dat nog steeds in zijn bed plast: wat zijn de oorzaken van bedplassen en wanneer moet je je zorgen maken?

We kennen allemaal van die jaloers makende verhalen. Het kind van de buurvrouw was al met 10 maanden volledig zindelijk. Nooit meer een ongelukje gehad….Ja dahag…was het leven maar zo eenvoudig….

De meeste van ons moeders, tobben nogal wat af, voor peuterlief echt zindelijk is. En die praatjes van oma´s dat het de pampers zijn die er voor zorgen dat je kind niet razendsnel uit de luiers komt, helpen echt niet met  je beter voelen… Kennelijk waren de kinderen in oma’s tijd al zindelijk voor ze konden lopen…

Al dat gedoe kan je als moeder behoorlijk onzeker maken. En daarom is het goed er eens stil bij te staan, wanneer niet -zindelijk zijn, nu echt een probleem genoemd kan worden. Wat zijn nu de oorzaken van bedplassen?

De cijfers over bedplassen.

In 2010 had ruim 10% van de Nederlandse kinderen van 6 jaar last van bedplassen. (enuresis). Dit percentage neemt af met de leeftijd. Bij 8-11 jarige kinderen heeft 5,5%  van alle kinderen last van bedplassen. Dat is best wel veel….Overigens: een op de tweehonderd volwassen plast af en toe ook nog in bed.
Je ziet tot 5 -6 jaar hoef jij je er eigenlijk geen zorgen over te maken , als je kind ´s nachts nog wel eens een ongelukje heeft

de definitie van bedplassen

De officiële naam voor bedplassen is: enuresis nocturna. Bij bedplassen wordt er tijdens de slaap een flinke plas gedaan. Wanneer iemand gedurende de hele dag druppeltjes urine verliest, spreken we van incontinentie

wanneer is er sprake van bedplassen?

Er is sprake van bedplassen als een kind van 5 jaar in de afgelopen drie maanden ten minste twee maal per week ’s nachts in bed heeft geplast of als een kind van 7 jaar of ouder (of een volwassene) ten minste eenmaal per maand in bed plast, zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is. ( straal bezopen bijvoorbeeld, of ziek )  De frequentie van bedplassen verschilt per kind.

Als je bij je kind merkt dat het in bed plast met deze frequentie heeft het zin om met de huisarts te overleggen. EN is het – veel minder – maar komt het af en toe voor, dan ben je een moeder die extra wassen moet draaien….

bedplassen

bedplassen gebeurt nooit expres

Ouders krijgen wel eens het gevoel dat hun kind in bed plast omdat het boos is, ze wil pesten, zo je wil. Niets is minder waar. Bedplassen gebeurt volkomen onbewust. En kinderen vinden het vreselijk.

oorzaken van het bedplassen

  • Er kunnen lichamelijke afwijkingen zijn, waardoor de blaas niet  goed werkt.
  • Ons lichaam maakt een stof die het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloedt. Bij niet-bedplassers maakt het lichaam tijdens de slaap hier meer van aan dan overdag. Hierdoor  krijg j e ’ s nachts minder plas. Het zou kunnen dat bedplassers ’s nachts minder van deze stof produceren.
  • Sommige mensen ( en kinderen dus ook) slapen zo diep dat ze gewoon niet wakker worden als ze moeten plassen
  • Het zou kunnen dat het “in de familie zit”.


lees ook : de sociaal emotionele ontwikkeling van je kleuter

met dank aan: gezondheidsplein

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *