Meehelpen in huis: vanaf welke leeftijd kan dat

meehelpen in huis

Even een gewetensvraag : moet jouw kind meehelpen in het huishouden? Of vind je dat sneu ”ze hebben het al zo druk” Of vind je dat het meer werk is de kinderen aan een klus te zetten dan het zelf even te doen?  Think again! Meehelpen in huis hoort er gewoon bij !

Het gezin is een gemeenschap waar mensen samen wonen

Ik zie een gezin altijd als een groep mensen die ( naar ik hoop ) prettig met elkaar samenleven. In iedere gemeenschap moeten nu eenmaal, daar is geen lieve moederen aan, allerhande taken verricht worden, wil de groep niet omkomen van de honger, of stikken in het stof.
Het is fijn deel uit te maken van een groep. En het is ook fijn , binnen de groep voor vol te worden aangezien. Maak je van de kinderen binnen de gemeenschap leden die alleen maar leuk en lief hoeven te zijn, dan doe je je kinderen te kort! Alleen maar leuk en lief zijn, dat is eigenlijk best we saai.

Dit gezegd hebbende is het natuurlijk de vraag :

Vanaf welke leeftijd kan je kind meehelpen in  huis ?

Toen ik het op het forum vroeg, liepen de meningen uiteen van 18 maanden tot 12 jaar.

Even een tussenvraag: wat dacht jij?

Goed, de moeders die vinden dat je pas aan pubers kan vragen om mee te helpen in huis, moeten opnieuw gaan nadenken. Wanneer je 12 jaar lang geen sok in de wasmand hoefde te gooien, dan ga je dat echt niet meer doen…

Met 18 maanden kan een kind prima meehelpen in huis.

Eenvoudige dingen : eigen bordje naar het aanrecht brengen, alle sokken uit de wasmand op een hoop gooien, het blik vast houden waar jij de kruimels opveegt.
Kleine kinderen zijn graag groot. Ze vinden het geweldig om je te helpen!

Vanaf vier jaar

Vanaf vier jaar kan een kind de was op kleur helpen sorteren, de kat brokjes geven en de plantjes water. Lees hier meer over kleuters en helpen in huis.

Vanaf zes tot zeven jaar

Vanaf zes of zeven jaar kan een kind beslist een dagelijkse taak aan. Dat is heel goed om te doen, zo leren ze bijna spelenderwijs dat huishoudelijke taken een deel van het leven zijn. Denk aan klussen als : iedere avond de tafel afruimen, de afwasmachine inruimen, het konijn eten geven.

Vanaf negen jaar

Tegen de tijd dat kinderen tussen de negen en de elf jaar zijn , kan je eens gaan beginnen met de moeilijkere klussen: de kamer stofzuigen ( maar dan wel helemaal) bedden opmaken, een boodschap halen, dat soort zaken

De pubertijd

Tegen de pubertijd is het slim om taken te laten samenvallen met de belangstelling van je kind: houdt je kind van lekker eten? Dan is koken een optie. Is het een rekenaar? Geef hem de folders van de supermarkten en laat hem de goedkoopste producten uitzoeken ( en aanschaffen)

Je merkt dat in deze opsomming de klus : je eigen speelgoed opruimen volkomen ontbreekt.
Dat is niet toevallig. Wat mij betreft hoort voor je eigen spullen zorgen niet tot het meehelpen in huis…

Drie keer raden waarom….

2 antwoorden
  1. Huppeltje zegt:

    Mooi artikel! Precies hoe ik erover denk ?
    Mijn puber (ondanks het helpen altijd) denkt daar heel anders over! Maar ze kunnen het wel in ieder geval ?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *