Negatieve gevoelens tijdens je zwangerschap
Negatieve gevoelens in je zwangerschap: over postpartum depressie
Wat heerlijk je bent zwanger, allereerst gefeliciteerd.|
Maar wat als de zwangerschap niet zo gaat als je had verwacht, je had het je zo anders voorgesteld.En als je nu eerlijk bent: je vindt het niet leuk…
de praktijk:
De praktijk is echt anders. Je bent misselijk, moe en je voelt je niet zo blij, leuke dingen doen lukt niet meer. En iedere stap die je zet voelt loodzwaar aan. ’s Nachts lig je te piekeren en je voelt je schuldig en somber. Je kunt vanuit het niets uitvallen naar je partner die ook niet weet wat hem overkomt.
Herken je je zelf hierin? Gelukkig gaat het niet bij iedereen zo. Maar een zwangerschap kan naast blijdschap ook depressieve gevoelens met zich meebrengen. Je kent jezelf niet terug en de zwangerschap waarop je je zo had verheugd krijgt een ander verloop. Overkomt je dit, trek aan de bel bij je verloskundige of huisarts. Maak het bespreekbaar en uit je gevoelens. Leg je niet te snel neer bij de opmerking van andere mensen dat het er nu eenmaal bijhoort. En dat je graag zwanger wilde worden. Het is goed om dit soort gevoelens te benoemen.
Het tweede trimester voel je je vaak beter
Stel je eens voor en sta er even bij stil wat er gebeurt in je lichaam. Want jij bent in staat een heel mensje in elkaar te zetten. Dat is toch een groot wonder? De eerste 11 tot 12 weken zorgen de eierstokken voor de hormoonopbouw en het in stand houden van de zwangerschap. Daarna gaat de placenta dit overnemen. Daarom voelt het tweede trimester van je zwangerschap vaak een stuk beter.
Zorg voor je zelf.
Belangrijk is om te zorgen voor een goede balans en rust en werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Dus..blijf niet door rennen en vliegen. Sta eens stil bij wat er allemaal gebeurt in je lichaam en visualiseer dit voor jezelf. Mooi hé het idee dat er een kindje in je groeit. Eet gezond en gevarieerd.
Soms kan het nodig zijn een voedingssupplement te nemen. Vooral belangrijk zijn vitamine B6 en visolie capsules (altijd i.o.m. De verloskundige of arts).
Een zwangerschaps-depressie kan schadelijk zijn voor de baby. Het geboortegewicht kan lager uitvallen en de kans op een vroeggeboorte neemt toe. Je baby kan een mentale achterstand oplopen.
Vaak zie je dat een zwangerschaps-depressie vaker voorkomt binnen de familie. Het gevolg kan zijn dat na de bevalling kan dit zich voortzetten in een post partum depressie. Of er kan sprake zijn van een kraambed psychose.
Er kan een hormoon behandeling nodig zijn of je moet antidepressiva slikken. De tegenwoordige medicatie kan geen kwaad voor de baby en borstvoeding.
Niet alleen aan sympthoombestrijding doen wanneer er sprake is van een postpartum depressie
Ik vind wel dat je niet alleen aan symptoombestrijding moet doen wanneer je last hebt van een postpartum depressie. Aandacht, een luisterend oor en een steun in de rug zijn van groot belang voor de aanstaande moeder en moeder.
Zij moet een stevig fundament gaan leggen onder het moederschap. Het is niet de bedoeling er kasplantjes van te maken en een moeder de hele dag op de bank te laten zitten. Van groot belang is het stimuleren en regelmatig naar buiten gaan en het ondernemen van leuke dingen.
Als je je depressief voelt heb je juist de neiging dit niet meer te doen, probeer het toch, je voelt je daarna meestal wel voldaan.
Maar vooral belangrijk is het bespreekbaar maken van wat je voelt en denkt.
Bedenk dat jij de goede moeder bent voor jullie kind. Dus goed zoals je bent.
Ik wens je een fijne zwangerschap, straks een pracht bevalling en een heerlijke kraamtijd.
DJOKE
lees ook: wat niemand je vertelt over zwangerschap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!