13 weken zwanger

13 weken zwanger

13 weken zwanger, dit is de week van je zwangerschap waarin veel mensen anderen gaan inlichten over het kindje dat op komst is. De grootste kans op miskramen is nu voorbij! Voor veel vrouwen is dit ook het moment waarop ze echt van de zwangerschap gaan genieten

Hoe groot is de baby in week 13?

Je baby is zo groot als een peul vol erwtjes. 7,5 centimeter van kop tot teen

13 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent nu in de derde maand

Je baby als je 13 weken zwanger bent

Er wordt meer vruchtwater aangemaakt, dit kan voor jou betekenen dat je buik begint uit te dijen
De bovenkant van je baarmoeder zal nu ongeveer ter hoogte van je schaambeen staan.
Je baby begint meconium te produceren, het verzamelt zich in de darmen. Het is een kleverige zwarte substantie, die je in de eerste luier terug vindt
Je baby ontwikkelt deze week, vingerafdrukken, ieder mens heeft unieke vingerafdrukken!
Het gezichtje is helemaal gevormd, compleet met ogen neus en mondje.
Je baby plast af en toe in het vruchtwater en soms neemt hij er een slokje van. Hindert allemaal niks, dat vruchtwater wordt dagelijks ververst!
Wist je dat je kindje nu ook stembanden heeft? Helemaal klaar: hij kan er nog niks mee: er is toch geen lucht?

 Hoe ziet een baarmoeder er uit?

Een peervormige kleine holle spier van 7 tot 10 centimeter lang, dat is je baarmoeder voor je zwangerschap. Een spier die met zes banden aan het bekken is bevestigd, tussen het schaam- en heiligbeen, achter de blaas.
Deze banden zijn erg elastisch, waardoor de baarmoeder goed naar voren en naar achteren kan kantelen, zich kan samentrekken, maar vooral enorm kan groeien. Deze kleine holle spier wordt tijdens je zwangerschap de grootste en sterkste spier van je hele lichaam.
De baarmoeder heeft drie toegangen. Twee openingen bovenaan naar de eileiders en 1 opening aan de onderzijde, de baarmoedermond.
De baarmoedermond is een spleetachtige opening die tijdens de bevalling zelfs 100 keer wijder wordt om de baby door te kunnen laten.
De baarmoeder bestaat uit vier lagen. De buitenste wordt pas actief als de weeën de baarmoedermond openen (ontsluiting). Dat is  dus kort voor en tijdens de bevalling. De tweede laag bestaat uit een dicht netwerk van spieren met veel bloedvaten. En de derde uit ringvormig spierweefsel dat de baby in de baarmoeder draagt. De vierde laag is de binnenste laag waarop een dik, weelderig voeding rijk slijmvlies ligt, hierin nestelt de bevruchte eicel.

Hoe voel je je als je 13 weken zwanger bent ?

De verloskundige zal controleren of je kindje goed groeit.
Maak je geen zorgen als je nog geen zwangerschapsbuikje hebt, dat wil niet zeggen dat je baby niet goed groeit! Bij twijfel zal de verloskundige altijd een echo laten maken.
Veel aanstaande moeders ervaren nu rust: de kans op een miskraam is vele malen kleiner geworden, ze durven nu echt te genieten.
Je buik kan nu flink gaan groeien en dat brengt weer nieuwe zwangerschapskwalen met zich mee (helaas) zoals bandenpijn en brandend maagzuur

Checklist: week 13 van de zwangerschap

Veel vrouwen vertellen na de 12e week hun werkgever dat ze zwanger zijn, maar je mag er nog langer mee wachten.
Maar je mag het nu wel aan de hond vertellen!

Lees verder 14 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *