Alles wat je wil weten over bruine afscheiding

bruine afscheiding

Bruine afscheiding is op zich helemaal niks bijzonders.
Het komt ontzettend veel voor, dus maak je niet direct zorgen. Er zijn verschillende oorzaken voor dit  – voor veel vrouwen toch wat gênante – verschijnsel. Alles wat je weten wil op een rij:

De oorzaken van bruine afscheiding:

Slijm of vocht verlies uit de vagina. Dit is een natuurlijk proces. (de natuur is nu eenmaal niet altijd fris en fruitig, niks aan te doen)
Soms komt er, bij de normaal witte afscheiding wat bloed mee uit de vagina. Dit kan zowel bij het begin als het einde van je menstruatie voorkomen.

Waaraan merk je dat je afscheiding niet goed is ?

Veel vrouwen maken zich zorgen wanneer ze merken dat ze last hebben van bruine afscheiding. Dat is ook niet raar. Laten we eerlijk zijn: echt feestelijk is het niet. Toch hoef je maar zelden ongerust te maken. Let op:

Als je afscheiding stinkt, als het jeukt, of rood is “daar onder” en/of je hebt  bruine afscheiding en buikpijn: stap dan naar je huisarts!

Bruine afscheiding en zwangerschap:

Het prille begin

Wanneer het eitje gezellig aan het innestelen is, kan er makkelijk een bloedvaatje geraakt worden. En dat veroorzaakt een lichtbruine kleur in je afscheiding. Nu begrijp je waarom men spreekt over een innestelingsbloeding. Wanneer er sprake is van een innestelingsbloeding, wordt je twee weken later natuurlijk niet meer ongesteld.

Afscheiding in de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Niets is zo schrikken in die eerste drie maanden als iets wat ook maar lijkt op bloed in je slip.
Dus het is niet raar dat je schrikt van bruine afscheiding in deze periode.  Het komt negen van de tien keer omdat je lichaam moet wennen aan de hormonen die nu aan het werk zijn.

Afscheiding in de volgende 6 maanden van je zwangerschap.

Denk nu maar niet dat na de eerste drie maanden het leed geleden is, want dat is niet zo. Wanneer je zwanger bent is er een verhoogde doorbloeding in en rondom je baarmoeder als je zwanger. En die kunnen zorgen voor: jawel bruine afscheiding.

Conclusie: op zich is bruine afscheiding een redelijk normaal verschijnsel tijdens je zwangerschap. Maar raadpleeg onmiddellijk een arts of verloskundige, als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is.
Beter een keer teveel overlegd, dan een keer te weinig!

Bruine afscheiding seks en zwangerschap

Natuurlijk wil je ook graag vrijen tijdens je zwangerschap, niks mis mee. En je moet vooral niet schrikken wanneer je na de vrijpartij de volgende dag wat bruine afscheiding spot. Dit is niet anders als bij alle bovenstaande gevallen. Je baarmoederhals is meer doorbloed dan gebruikelijk. Daardoor wordt er eerder een bloedvat geraakt.
Houden jullie van een beetje ruige

Dan is het misschien wel verstandig tijdens de zwangerschap, wat “zoeter” te zijn.

Vraag aan de verloskundige over bruine afscheiding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *