Zwangerschapsdepressie

zwangerschapsdepressie

Zwangerschapsdepressie

Het is een serieus en niet leuk onderwerp, maar het bestaat en we doen er geen goed aan als we het er niet over hebben: zwangerschapsdepressie.

Inmiddels zijn we bekend met de zwangerschapsdepressie NA de bevalling ( de post-natale depressie) gelukkig maar, want wat zijn de moeders die maar niet begrepen wat er met hen aan de hand was, na de bevalling door een hel gegaan!

Maar dat er ook zoiets bestaat als een depressie tijdens de zwangerschap, dat weten veel mensen niet. Toch hebben zo’n 15 to 25 % van de aanstaande moeders er last van.

Symptomen

Er zijn een groot aantal redenen waarom het lastig is een zwangerschapsdepressie te herkennen. Veel van de sympthomen lijken enorm op gewone zwangerschaps verschijnselen.

Moe bijvoorbeeld. Ja natuurlijk ben je moe als je in verwachting bent, zeker als het nr 2 is en nr 1 je uit je middagslaapje houdt. Maar ben ben je ook uitgeput? Krijg je werkelijk niets meer voor me kaar? Dan is het misschien geen gewone zwangerschaps vermoeidheid meer..

Emotioneel

Natuurlijk ben je in je zwangerschap emotioneler dan je bent al je niet zwanger bent. Maar vlieg je werkelijk ut je dak om niks? En vaak? Dan is er reden om eens na te gaan of je niet een beetje depressief bent.

Bang

Natuurlijk ben je bang in je zwagerschap: heeft het wel 10 vingertjes en 10 teentjes, ben ik strakjes wel een goede moeder? Heel normale gedachten voor een zwangere vrouw. Maar als je veel en vaak bang bent, dat jij straks geen band met dit kindje kan opbouwen, dat je dat eigenlijk al “zeker” weet..Dan is er meer aan de hand dan de standaard huis-tuin en keuken angsten van een zwangerschap.

Praten.

Als je midden in je zwangerschap het gevoel krijgt: dit gaat niet meer, ik MOET met iemand praten, dan moet je dat ook echt doen.

Roze wolk

Want natuurlijk hangt er een roze wolk boven zwanger zijn. Je kindje is beslist – zeer – gewild en jij behoort als mom-to-be te zweven. Nou ja, je mag dan in de ochtend misselijk zijn, en in de avond moe, maar verder mag je alleen maar heel erg heppi-de peppi gelukkig zijn….En dat maakt het moeilijk om toe te geven dat jij dat niet bent. Dat je niks meer kan, niks meer leuk vindt en het niet meer zo ziet zitten allemaal.

Trek je van de sprookjes niks aan, neem jezelf serieus. Vraag om hulp.

lees  anti-depresieva en zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *