Kraambedpsychose.

kraambedpsychose

Kraambedpsychose vaak te voorkomen

Moeders die na een eerste zwangerschap een psychose hebben gekregen lopen natuurlijk enig risico. Ze kunnen bij een volgende zwangerschap een kraambedpsychose voorkomen. Dakt kan door door medicatie te slikken ná in plaats van tijdens de zwangerschap
Daardoor wordt de baby niet blootgesteld aan medicijnen die schadelijk kunnen zijn. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC ontdekt.
Ze hebben hun bevindingen donderdag gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry. De ontdekking geldt voor vrouwen die in het kraambed een psychose hebben doorgemaakt. Maar die op andere momenten nooit manische of psychotische klachten hebben gehad.

Hoeveel vrouwen krijgen een kraambedpsychose

Eén op de 1000 vrouwen krijgt een kraambedpsychose. Het is een ernstige psychiatrische ziekte. Omdat vrouwen een gevaar kunnen vormen voor hun pasgeboren baby. Vrouwen die eenmaal een kraambedpsychose hebben gehad, lopen een groter risico op een nieuwe psychose na een volgende geboorte.  Net als vrouwen met manische depressiviteit (25-50 procent). Het was tot nu toe onduidelijk wanneer iemand precies moest beginnen met medicatie om een psychose na de zwangerschap te voorkomen.
Veel vrouwen krijgen nu tijdens de zwangerschap al medicatie. In totaal werden in dit onderzoek 70 vrouwen met een hoog risico op kraambedpsychose behandeld. Dit gebeurde in een speciaal programma om te voorkomen dat ze weer een psychose zouden meemaken.

Lithium of antipsychotica

29 vrouwen die een kraambedpsychose hadden doorgemaakt, bleven zonder medicatie stabiel tijdens hun huidige zwangerschap.
Vrouwen die meteen na de bevalling starten met lithium of antipsychotica kregen geen van allen een psychose na de bevalling. In tegenstelling tot deze groep waren vrouwen met een manische depressieve stoornis. Die zijn helaas wel vaak instabiel tijdens de zwangerschap. Met name de vrouwen die geen medicatie gebruiken.

Na de bevalling.

Na de bevalling kregen juist de vrouwen die instabiel waren tijdens de zwangerschap vaker een kraambedpsychose. “Het onderzoek maakt duidelijk dat sommige vrouwen kunnen wachten met medicijnen tot enkele uren na de geboorte van hun kind”. Zegt onderzoeksleider Veerle Bergink, psychiater op de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC.

Belangrijk is dat dit alleen geldt voor vrouwen die een eerdere kraambedpsychose hebben doorgemaakt. En die geen manische of psychotische perioden hadden buiten de kraamtijd. Voor vrouwen die ook buiten die tijd last hebben gehad van manische en psychotische klachten, is het wel van cruciaal belang om medicatie al tijdens de zwangerschap in te nemen.
Het zorgt ervoor dat hun stemming tijdens de zwangerschap stabiel blijft. En het verkleint op die manier de kans op een manie of psychose na de bevalling.

Door: Ilona Meernik Bronnen: Erasmus MC 08-03-2012 Laatst gewijzigd op: 08-03-2012
bron : www.gezondheidsnet.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *