Hoge bloeddruk in je zwangerschap voorspelt opvliegers in de overgang?

hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap voorspeller van van opvliegers?

Tot nu toe was de link niet gelegd tussen opvliegers en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Die twee fases liggen natuurlijk ook heel ver uit elkaar..

Het lijkt erop dat vrouwen die in hun zwangerschap last hadden van hoge bloeddruk, meer risico lopen op opvliegers en nachtelijk zweten in de menopauze dan vrouwen die een normale bloeddruk hadden tijdens hun zwangerschap. Dat zeggen een groep Nederlandse onderzoekers in een on-line artikel in The North American Menopause Society.

Het is voor het eerst dat de samenhang tussen deze twee verschijnselen bestudeerd wordt. Hoe ze op het idee kwamen? Geen idee, maar het lijkt mij wel een heel nuttig onderzoek

De onderzoekers bekeken 853 vrouwen die de cardiologische kliniek in Kampen bezochten. 247 van deze vrouwen hadden tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk. De meest van hen ( 82% ) hadden erg last van opvliegers en nachtelijk zweten, terwijl van de resterende groep, maar 75 % van de vrouwen last had van overgangsverschijnselen.

Geen groot maar wel veelzeggend verschil

Een niet erg groot , maar wel veelzeggend verschil. Bovendien leek de groep met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap ook heftiger en langer last te hebben van opvliegers.
Omdat alle onderzochte vrouwen ook hart problemen hadden, is het nog niet duidelijk of het gevonden verband voor alle vrouwen geldt.
In ieder geval is het verstandig dat artsen in de gaten houden dat een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap een risico factor voor cardiovasculaire aandoeningen op latere leeftijd met zich meebrengt.

Persoonlijke noot: ik had een redelijk verhoogde bloeddruk tijdens mijn zwangerschappen en …jeminee, heb ik een last van opvliegers! Om over dat nachtelijk zweten maar helemaal te zwijgen. Gelukkig hoef ik me nergens zorgen over te maken. Ik ben kern gezond. En die ongemakken van de overgang? Ach, ze komen en gaan gelukkig ook weer…
 
De studie wordt in October 2013 gepubliceerd

lees ook: Toxoplasmose

Bron: http://scienceblog.com/62071/high-blood-pressure-in-pregnancy-may-spell-hot-flashes-later/#rFbfsxfDjreZWpDE.99

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *