1 april !!

kind te zwaar

1 april !  Je kind te zwaar?  hou je zelf niet voor de gek..

Ieder jaar komt de datum een keer voorbij, 1 april! De dag waarop we elkaar eens lekker in de maling kunnen nemen. Natuurlijk met het geijkte grapje er zit een gat in je broek, waar ik overigens ieder jaar toch zeker weer één keer intrap, tot de wat uitgebreidere grappen die wat meer voorbereiding kosten.
Elkaar voor de gek houden is leuk!

Maar hou je jezelf wel eens voor de gek? Door tegen jezelf te zeggen dat het wel meevalt met de overtollige kilo’s. Dat je niet echt last hebt van overgewicht, maar een beetje steviger bent dan gewenst. Met een mooi woord noemen we dit struisvogelpolitiek, je kop in het zand steken en net doen alsof er niets aan de hand is. Terwijl je diep van binnen wel weet dat de weegschaal teveel aangeeft.
Veel mensen met overgewicht zullen dit gedrag herkennen. “Het valt wel mee. Maandag start ik wel met lijnen. Och ja, en ook met sporten…” Maar het valt niet mee, en die maandag heb je weer andere dingen te doen en schiet het lijnen en het sporten er bij in.

Wanneer is mijn kind te zwaar?

Ook overgewicht bij kinderen wordt vaak goed gepraat door ouders. “Ze zijn nog in de groei. Het is baby vet, dat lopen ze er straks wel af.” Klopt, ze zijn nog in de groei, maar het idee van in de groei zijn, betekent naar boven groeien en niet in de breedte.

En als je kind ruim zes is en jij praat nog over baby vet, dan gaat er ook iets niet helemaal goed. Soms is het tijd om in te grijpen. Om nu te beginnen met gezond eten. Met de nadruk op nu, want uitstel is vaak afstel.
Het leuke is dat er vaak wordtgedacht dat gezond eten en afvallen zwaar is. Maar is dat ook zo? Ik durf wel te zeggen dat 99% van mijn cliënten het helemaal niet als zwaar ervaren. Natuurlijk, het is niet altijd gemakkelijk en de ene dag gaat het beter als de andere dag. Maar allemaal voelen ze zich na een paar weken beter, fitter en daardoor krijgen ze weer meer zin. Van een neerwaartse spiraal zijn ze naar een opwaartse spiraal gegaan. Van geen energie naar meer energie, en dat voelt goed.

Als volwassene kan jezelf de beslissing nemen om iets aan je gewicht te gaan doen. Als kind zijnde ben je daarvoor afhankelijk van je ouders. Dus ouders, steek niet langer je kop in het zand als je ziet dat je kind overgewicht heeft, maar trek aan de bel. Bij Spruitjes en Zo! begeleiden we het hele gezin en we doen dat op een leuke manier. Kinderen gaan niet op dieet, gaan niet lijnen. Ze gaan lekker gezond leven, lekker gezond eten en bewegen en dat is leuk.
Soms is het leuk om iemand voor de gek te houden, maar soms moet je ook eerlijk zijn tegen iemand, zeker tegen jezelf.
Natasja Wilderman

Lees ook : Tracteren, leuk en gezond

www.spruitjesenzo.nl

kind te zwaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *