gas kan dwarszitten

gas

Gas kan dwarszitten.

Ze kunnen knetterende windjes laten, die uber schattige baby’s. En die kunnen – met permissie, nog behoorlijk stinken ook. Gas dat dwars zit, het is niet om te lachen…

Hoe komt het dat gas een baby dwars kan zitten?

Heel veel moeders schrijven het toe aan lucht in de fles. Dat kan zeer zeker een oorzaak zijn, maar dat hoeft niet. Ook baby’s die borstvoeding krijgen kunnen “er eentje laten vliegen”. . . De werkelijke reden is dat de eerste 3 maanden  de darmflora zich moet ontwikkelen. Kortom , de darmen zijn nog niet helemaal klaar.

Hoe merk je dat er gas dwars zit?

Het schijnt dat je aan het huilen van je baby kan  horen of hij last heeft van dwars zittend gas.
Het huilen klinkt dan een beetje als eairrrr. En hij kijkt er heel moeilijk bij.
Maar meestal hoor je gewoon een zeer bekend geluid…Ik riep altijd dat die kleine van mij het niet kon helpen, hij heeft het gewoon van zijn vader, riep ik dan.

Wat kan helpen?

Als je baby last heeft van darmkrampjes of gassen ( of in goed Nederlands: als hem een scheet dwars zit ) kan het volgende helpen:

  • Klop de baby zachtjes op z’n buikje. Een beetje hetzelfde dat je doet als je hem na het drinken op de rug klopt om een boertje te laten.
  • Leg de baby op z’n rug, pak z’n beentjes en laat die zachtjes “fiets” bewegingen maken.
  • Leg de baby op z’n rug, pak allebij z’n beentjes, duw die zachtjes teglijk tegen z’n buikje aan.
  • Til hem op en wrijf zachtjes, met de klok mee, over zijn buikje.

Moet je je er zorgen over maken?

Nee in principe niet. Sterker nog, die “ontluchting” is zelfs wel oke, want het voorkomt dat het gas blijft zitten en voor krampjes gaat zorgen.
Ik kan me best voorstellen dat je als moeder even schrikt, als je lieve kleine humpie ineens een scheet laat, maar je hoeft je er gen zorgen om te maken!
Pas als je baby er erg huilerig van wordt, je zijn ontlasting niet vertrouwt en hij kindje over het algemeen niet lekker in zijn vel zit, moet je even naar de huisarts gaan. Onder het motto: liever een keer te vaak, dan een keer te weinig

gas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *