Je huid in je zwangerschap

Je huid in je zwangerschap

Alles verandert als je zwanger bent, en zo kan ook je huid veranderen…

De functie van de huid.

We zitten allemaal zo vanzelfsprekend, wel of niet lekker in ons velletje dat we regelmatig vergeten, dat onze huid ons grootste orgaan is. En een heel belangrijk orgaan bovendien!
De huid houdt onze spieren, botten, zenuw en bloedbanen bij elkaar: stel je voor, je huid valt van je af, dan stort je letterlijk in elkaar!
De huid beschermt je tegen bacteriën en ongelukjes.
En….je huid beschermt je tegen warmte: door te gaan zweten en tegen kou, door te zorgen dat je warmte je lichaam niet verlaat. Zonder de zenuwcellen in de huid, zouden we warmte en kou niet voelen.

Je ziet: we hebben veel om onze huid dankbaar voor te zijn en goed voor haar te zorgen. Maar terug naar het onderwerp

als je zwanger bent….

Die echte zwangerschapsglans

Zeggen je vriendinnen dat ze wel kunnen zien dat je zwanger bent omdat je straalt?
Dat kan heel goed waar zijn. Het is een van de vele effecten die het gevolg zijn van alle hormonale veranderingen en…dat je huid wat strakker gaat staan.

Als een vrouw zwanger is, neemt haar volume van bloed toe, dat is nodig om de extra bloedtoevoer naar de baarmoeder en andere organen (vooral de nieren) te kunnen “”leveren”. Die grotere hoeveelheid bloed, zorgt voor meer bloed in de bloedvaten en verhoogt de afscheiding van de oliekliertjes die jij in je huid hebt zitten.
En zo kan jij stralen!

Vlekken en strepen

Sommige vrouwen krijgen bruine of gele vlekken in hun gezicht: chloasma, zwangerschapsmasker in goed Nederlands. Andere vrouwen zien een donkere streep op hun onderbuik verschijnen: de Linea Negra. Volkomen ongevaarlijk: wel vervelend
En dan hyperpigmentatie rondom de tepels, de uitwendige geslachtsorganen en de anus. Zoals het woord al zegt: hyper pigmentatie, je lichaam maakt gewoon te veel pigment aan. Niets aan te doen, het is niet schadelijk. Wel vervelend

Acne

Tja, het verbaasd je vast niet dat met die actieve hormonen en uitbundig werkende oliekliertjes ook voor acne kunnen zorgen….
Een troost heb je: na je zwangerschap verdwijnt die acne ook weer.

meer over het zwangerschapsmasker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *