Zwangerschap en gezonde voeding.

gezond eten

Wat is gezond eten als je zwanger bent.

Om te beginnen even een tip. Je weet allang dat je niet voor twee hoeft te eten als je zwanger bent. Weet je ook dat je ongeveer 200 calorieën extra mag eten? En dat dat dus ongeveer twee geroosterde boterhammen zijn ? Met boter, dat dan weer wel. Je hoeft niet te steunen en kreunen, gezond eten als je zwanger bent, is helemaal niet moeilijk . En wel lekker

En nog een tip: je hebt meer ¨trek¨ tijdens je zwangerschap: eet vaker en eet een beetje. Zo hou je de kilo´s onder controle.

 Voedselgroepen en gezond eten:

* zorg ervoor dat je ingrediënten uit alle voedselgroepen eet. Dat is echt een belangrijke stap in de goede richting van gezond eten. Eet elke dag minstens vijf porties fruit en groenten en probeer te variëren. Bevroren en gedroogd fruit is ook fruit, en wat is er mis met zaken als als puur vruchtensap en smoothies? Helemaal niks. Nog steeds fruit.

* voldoende ijzer krijg je door mager vlees, kip, vis, eieren, bonen en linzen te eten.

* denk erom: in cake, koeken, snoep en chocolade zit suiker en vet. Neem als tussendoortje liever gedroogd fruit, gesneden groenten met een vetarm dipje of rijstkoekjes, dat is veel beter als je gezond wil eten. Al kan je af en toe echt heeeel erg trek hebben in een dik stuk chocola.

* zorg voor voldoende vocht tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Het klinkt veel ( en eigenlijk is het dat ook ) maar zet in op minstens zes tot acht glazen water, thee en suikerarm vruchtensap.

* er zijn er een aantal dingen die je tijdelijk beter uit je menu schrapt: schimmelkazen, paté, rauwe vis en onvoldoende gekookte eieren, schaaldieren en stukken rood vlees.

* ook tonijn (steaks, uit blik) beperk je, net als olierijke, vette vis. Ga voor maximaal twee porties per week. Dat kan niet erg moeilijk zijn. Hoe lekker tonin ook is: wie eet dat nou 2 keer per week.

* Let op met cafeïne, 200 mg is de dagelijkse grens. Vergeet ook niet dat het in meer zit dan alleen koffie. Ook chocolade, frisdank, energiedrankjes en bepaalde medicatie bevatten cafeïne.

* Wie evenwichting eet, haalt in principe alle noodzakelijke vitamines uit haar voeding. Toch wordt aangeraden om foliumzuur en vitamine D als supplementen in te nemen. Dat kan je het beste met je verloskundige overleggen.

lees ook: de tips van Spruitjes enzo
Bron Lynn Formesyn. www.goedgevoel.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *