Werken tijdens je zwangerschapsverlof: hoe zit dat?

werken in je zwangerschapsverlof

hoe zit dat nou precies, mag je werken in je zwangerschapsverlof

Mag je baas van je vragen dat je tijdens je zwangerschapsverlof even een handje komt helpen? Want het is zo druk, want jij bent die enige die weet hoe dat computerprogramma werkt, want het bedrijf is in zwaar weer en alle zeilen moeten worden bijgezet om te voorkomen dat….

Moet je werken in je zwangerschapsverlof?

Het antwoord daarop is heel eenvoudig: je baas mag het eigenlijk niet eens vragen. En jij hoeft dat helemaal niet te doen!

Maar de werkelijkheid is natuurlijk weerbarstiger, dan de wettelijke regels.
Vaak heb je een goede band met je werkgever of je afdeling. En het is ook best fijn wanneer je van je werk hoort, dat je een beetje onmisbaar bent. En – en daar hebben veel vrouwen last van – je wil ook niet de bitch zijn die op haar rechten staat.

Zeker als je er een beetje moeite mee hebt om voor jezelf op te komen, is het goed om in je achterhoofd te houden, dat je echt op geen enkele manier verplicht kan worden ook maar iets voor je werk te moeten doen.

Wanneer je erg beroerd bent tijdens je zwangerschap,is het makkelijk om te zeggen: “sorry, het gaat echt niet..” Maar er zijn ook aanstaande moeders die zich prima en toppie fit voelen. En als de babykamer dan klaar is en het huis al drie keer gesopt, wil je misschien best even een uurtje voor een overleg naar je werk gaan.

Een voorbeeld

Ikzelf heb het in mijn tweede zwangerschap erg bont gemaakt. Hoewel ik eerder met zwangerschapsverlof ging dan wettelijk toegestaan ( ik was zo moe) bleef ik een avond in de week, de grote schoolmusical ( ik was docente drama op een middelbare school ) regisseren.
En stond ik 41 weken zwanger 4 avonden op het toneel….

Het was een geweldige ervaring. Iedere avond als ik aan kwam schommelen met mijn 30 kilo extra, riepen die pubers: “komt-ie al ??” Ze verwachten op de een of andere manier dat ik wel in de coulissen zou bevallen…( te veel Amerikaanse films gezien, vrees ik).

Werken tijdens je zwangerschapsverlof: het kan, maar het moet nooit! lees alles over geboorteverlof

Meer info over zwangerschapsverlof

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *