Pica tijdens je zwangerschap.

pica

Wat is pica en waarom kan dat tijdens een zwangerschap op treden.

Wat is Pica

Je hebt vast wel eens van Pica gehoord: het is de behoefte ( en het daar aan toegeven) van het eten van oneetbare zaken. Daarbij moet je niet denken aan het eten van voedsel, wat je niet echt lekker vindt( voor sommige mensen is bijvoorbeeld kaas echt oneetbaar) maar echt niet eetbare zaken als
aarde, zand en klei, stenen, takken, hout en houtschilfers en plastic
Ook het eten van ontlasting, haar en zeep hoort in deze rij thuis. Net zoals het naar binnen werken van munten, gloeilampen, verf en knoop batterijen of magneten

Dat dit behoorlijk gevaarlijk kan worden is duidelijk. Het kan op zijn minst tot gruwelijke verstoppingen lijden. Maar het eten van ontlasting, brengt het gevaar van infecties met zich mee. Scherpe voorwerpen inslikken kan ervoor zorgen dat de maagwand lek geprikt wordt en je moet er niet aan denken wat er gebeurt als een ingeslikte batterij gaat lekken…

Kortom Pica is een serieuze eet stoornis. Gelukkig komt het weinig voor. Waarom mensen dit doen, is – nog niet – duidelijk. Duidelijk is wel, dat het niet zoals bij de eetstoornissen Anorexia en Boulimia niet bedoelt is om af te vallen.

Pica tijdens de zwangerschap.

Pica is een eetstoornis, die uit het niets kan ontstaan, en die dus ook in elke fase van de zwangerschap kan optreden. Vreemd genoeg verdwijnt het bijna altijd ook weer na de zwangerschap, maar daar heeft een zwangere vrouw, die enorme behoeft heeft aan het eten van zeep, natuurlijk niet zo veel aan.

Tijdens de zwangerschap zijn vreemde vreetbuien, een normaal zwangerschapsverschijnsel, toch schijnt Pica daar helemaal los van te staan.
Wat zou kunnen, is dat door de hormonale veranderingen, je reuk verandert. Daardoor zouden oneetbare zaken ineens wel eetbaar ruiken. Bewezen is dat niet. Een andere theorie is dat vrouwen een tekort ervaren aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld ijzer. Maar dat verklaart nog steeds niet waarom iemand de aandrang heeft om bv klei te gaan eten.

Omdat Pica weinig voorkomt, is er ook weinig onderzoek naar gedaan. Het antwoord zal waarschijnlijk lang op zich laten wachten.
Wat helder is, is dat het een serieus probleem is

Angst en schaamte.

Je kan je goed voorstellen dat een zwanger vrouw die zichzelf erop betrapt dat ze zeep, of zand eet, hier heel moeilijk over praat. Ze zal zich waarschijnlijk enorm schamen voor deze vreemde drang. En schaamte is werkelijk onnodig: je kan er helemaal niks aan doen!
Maar je moet wel naar een huisarts. Want jij en je kindje lopen risico. En dat wil niemand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *