Fulltime moederen.

fulltime moederen

Laatst kwam ik de term fulltime moederen tegen, wat wordt daar nu mee bedoelt?

Van mijn zoon, die op de middelbare school het vak filosofie volgde heb ik geleerd te vragen: definieer fulltime moederen (of welke term dan ook). Dat is een enorm goede vraag, het vraagt eenvoudigweg: leg me uit wat je met die term bedoelt.  Vandaag wil ik de term fulltime moederen proberen te definiëren.

Soorten moeders

We hebben werkende moeders en thuisblijf moeders en dat zijn twee heel verschillende groepen moeder.
De ene groep werkt binnenshuis, de andere groep werkt buitenshuis. Maar – let op – ze zijn wel allebei moeder!
De beide groepen hebben een behoorlijk uitgesproken mening over elkaar. We kunnen denk ik rustig stellen dat moeders van de ene groep, zich zelf net een tikkie beter moeder vinden dan moeders van de andere groep. Is dat erg? Helemaal niet, dat is eigen aan het lid van een groep zijn. Ajaxieten vinden ook dat Feijenoorders niet kunnen voetballen en andersom.
Maar wat ze ook van elkaar mogen vinden, ze moederen allebij altijd. In geen van beide groepen ben ik het begrip: ik-ben-geen-moeder-vandaag tegengekomen.

Fulltime moederen

Goed, we hebben dus twee groepen moeders, die allebei moeder zijn, die allebei vinden dat hun groep net even beter moedert dan de andere groep, maar dat is gewoon groepsgedrag en geen bewezen feit.
Waar kunnen we in dit geheel het fulltime moederen nu toch plaatsen?
In beide groepen wordt gemoederd en ik heb net aangetoond dat het in beide groepen niet gebruikelijk is om af en toe even geen moeder te zijn.Hoe zou het ook kunnen? Moeder zijn kun je nu eenmaal niet aan of uit zetten. Ben je moeder? Dan ben je dat levenslang en nog fulltime ook.

Conclusie:
Wanneer je moeder bent, ben je dat altijd fulltime. Moeders die zeggen dat ze kiezen voor het fulltime moederen maken alleen maar  gebruik van het stijlfiguur pleonasme. Bij een pleonasme wordt een eigenschap die al onlosmakelijk aan een begrip verbonden is, ook benoemd door een ander woord bv een hete sambal, natte regen. Het klinkt gewoon heel goed, maar het zegt helemaal niks.
Kortom: een moeder is altijd fulltime moeder.

lees ook eens: van die moeders die alles goed vinden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *