baby te koop

Zijn baby’s te koop ? O wel zeker en dat weten we allang. We hebben de schokkende documentaire de baby industrie allemaal gezien of anders de documentaire Baby te koop van Sophie Hillebrand.
We weten dat baby´s te koop zijn.

Waarom ik het deed, ik weet het niet, maar ik tikte baby te koop als zoekterm in op Google.
Het eerste wat boven komt drijven is Marktplaats. Het moet potdorrie niet gekker worden. Nog even en er staat op de markt in mijn dorp ook een kraampje met baby´s. Stel je je de conversatie met je peuter eens voor: “mahammm, gaan we nu dropjes kopen??” “Nee, lieverd nog even niet, mama wil nog even op de baby kraam kijken voor een nieuwe baby. Vorige week hadden ze niet iets wat ik echt leuk vond.”

Gelukkig, marktplaats biedt alleen Babyborn en andere baby verwante spullen te koop aan.

Maar dan, kom ik het verhaal tegen van een piepjong Chinees stel ( 16 en 20 ) die hun baby te koop aan boden, maar betrapt werden door journalisten die zich als potentiele liefhebbers voordeden.
Hmmmm, mooi verhaal, maar ik zie geen bron van dit verhaal. Ik doe het af als een broodje aap verhaal.

In 2018, lees ik op RTL is er in Indonesië een groep mensen opgepakt die baby’s verhandelde via Instagram. RTL is een serieus nieuws magazine, en zij heeft haar verhaal uit de Guardian, een nog betrouwbaardere bron.
Het verhaal erachter is ook geloofwaardig: in Indonesië is ongehuwd zwanger zijn een schande en abortus ten strengste verboden. Een ongehuwd zwangere vrouw is uiterst kwetsbaar en het is denkbaar dat er schoften rondlopen, die zo’n vrouw niet naar een instantie verwijzen die nette adopties regelt, maar haar misbruiken voor hun eigen gewin. Hartbrekend.

Vervolgens vind ik een verhaal uit 2016 in de Libelle. Dat is ook een serieus tijdschrift waar ik er op mag vertrouwen dat het haar bronnen controleert. De advertentie voor het kindje stond op EBay en luidde “Kind, veertig dagen oud en ze heet Maria. Ze is te koop”. EBay lezers wezen de politie op de tekst. Die hadden wel eerder zulke teksten gezien , maar nooit eerder meegemaakt dat ze ook serieus bedoeld waren.

Er wordt gehandeld in baby’s het is een lelijke waarheid, die we niet kunnen ontkennen. Maar het komt zelden voor dat “baby te koop” op een bordje op de markt staat.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *