Alcohol en zwangerschap

alcohol

Misschien heb jij al een tijdje terug de alcohol laten staan, omdat je zwanger wilde worden en je weet dat alcohol en zwanger willen worden niet goed samen gaan. Dan ben je inmiddels al gewend aan druivensap zonder alcohol.
Misschien ben jij zomaar past boem zwanger geworden en sta je ineens voor de vraag: moet ik nu echt mijn wijntje laten staan? Poeh he, waarom.

Alcohol is slecht voor je baby

Ik kan het niet leuker voor je maken dan dit, maar alcohol is reuze slecht voor je baby. En dan bedoel ik niet: heel veel alcohol. Ieder glas wijn/bier/moijito is niet goed voor je kind.
Dat komt omdat alcohol rechtstreeks, via de moederkoek in het bloed van je baby terecht komt.
Je bent ook niet van plan de wijn in het flesje te gieten, toch? Mooi. Dan giet je het dus ook niet in het bloed van je kind.

De foetus kan de alcohol niet goed afbreken. Daar door kunnen zenuwcellen  worden aangetast.  Hoe meer je drinkt hoe groter de kans is  op schade van de baby.

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is je baby in hoog tempo in ontwikkeling, alcohol kan dan echt schadelijk zijn. Maar onthoud: de hersens van een kind ontwikkelen na de geboorte nog vrolijk door en zijn daarom ook extra gevoelig.

Er bestaat geen veilige mate van alcohol drinken

Natuurlijk stel je jezelf de vraag: mag zo af en toe een klein glaasje dan niet? Met kerst en oudejaar, gewoon om te proosten?

Het probleem is, dat niemand weet hoeveel alcohol gevaarlijk is voor de ongeboren baby. Het zal ongetwijfeld ook van moeder tot moeder verschillen. En zoals je net gelezen hebt, de periode maakt ook nog eens verschil.  Daarom is het niet te zeggen wat kan en wat niet kan. En daarom drink je gewoon niet: better be safe than sorry, zeggen ze Engelsen en gelijk hebben ze.

Het is – in mijn ogen dan  – ook jezelf pesten. Dan heb je dat ene glaasje op en dan???
Echt heus, daar schiet je geen klap mee op.

De voordelen van alcoholvrij

  1. Laten we eerlijk zijn: van een paar glazen wijn kan je behoorlijk duf en suf worden. Zonder drank blijft een mens fitter. Een zwangerschap kan heel erg vermoeiend zijn, extra vermoeidheid kan je er niet bij hebben.
  2. Alcohol maakt dik, nou die kilo’s komen er dan in elk geval niet extra bij
  3. Al je vrienden houden nog meer van je dan anders, want jij bent maanden lang de BOB

Hoe hou je het vol

als je altijd gewend bent om in het week-end lekker wijn,bier of coctails te drinken, als je echt houdt van een glaasje wijn bij het eten, dan kan geen alcohol knap lastig lijken.
Dat is het de eerste weken ook best wel, laten we eerlijk zijn. Maar als die periode voorbij is, zal je merken dat je gewend raakt aan een leven zonder sterke drank.
En he… op een dag mis je het niet meer. Tenzij je echt verslaafd bent aan alcohol, maar daar ga ik nu even niet van uit.

Borstvoeding

Je voelde het natuurlijk al aankomen….ook tijdens de borstvoeding, kan je beter niet drinken. Ben je de appelsap inmiddels helemaal spuugzat, wat ik me kan voorstellen, dan doe je het volgende: Na 1 standaard glas alcohol wacht je minstens drie uur met het geven van borstvoeding.
Is je kleintje een kleine hongerlap? Zorg dan dat je van te voren gekolfd hebt.
Want je krijgt beslist een hekel aan jezelf als je baby honger heeft, maar pas over een half uur gevoed kan worden, omdat mama een wijntje op heeft.

lees meer over FAS Fas is de afkorting van Foetaal Alcohol Syndroom, een foetus die last van alcohol heeft

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *