Wat als mijn baby een gevoelige huid heeft?

gevoelige huid

Het huidje van je baby is hartstikke zacht, maar ook erg kwetsbaar. De juiste bescherming en verzorging is belangrijk. Vooral als het gaat om een zeer gevoelige huid, waar zo’n 1 op de 3 kinderen last van heeft. Deze huid is snel geïrriteerd, wat best pijnlijk kan zijn voor je kindje. Maar hoe herken en verzorg je de gevoelige huid van je baby? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt. 

Hoe herken je gevoelige huid?

Om te voorkomen dat je kindje last krijgt van zijn of haar gevoelige huid, is het  belangrijk om op tijd de symptomen te herkennen. Wordt het huidje bijvoorbeeld brozer en sneller rood? Dit kan komen door bepaalde  kleding, luiers, het weer en zelfs soms door kalkhoudend water. Ook kan je merken dat je kindje een gevoelige huid heeft wanneer hij of zij vaak jeuk heeft of als de huid regelmatig (te) warm is.

Verzorging van gevoelige huid

Het belangrijkst voor de gevoelige huid van je baby is het voorkomen van de irritatie. Dat is makkelijk gezegd, maar de beste manier om te zorgen dat je kindje zich comfortabel voelt. Maar hoe voorkom je irritatie?

Allereerst is het handig om te kijken wat deze irritatie veroorzaakt. Sommige baby’s zijn extra gevoelig voor producten waar parfum in zit, zoals huidverzorging en wasmiddel. Ook luiers en kleding kunnen de huid extra schraal maken. Zorg daarom voor zachte materialen voor de kleding en luiers die gemaakt zijn voor gevoelige huid. Merken zoals Pampers hebben luiers die specifiek ontworpen zijn om de huid van jouw baby te beschermen. 

De gevoelige huid verzorgen betekent ook dat de huid voldoende gehydrateerd moet worden. Goede reiniging en verzachtende crèmes zonder parfum en onnodige ingrediënten zijn cruciaal om de huid flexibel en comfortabel te houden. 

Wat te doen bij eczeem?

Bij een huidinfectie zoals eczeem zijn de bovenstaande symptomen heftiger. De huid is vaak droog, rood, pijnlijk en jeukt enorm. Deze kwaal komt vaker voor bij kinderen en volwassenen dan baby’s, maar ook baby’s kunnen hier enorm last van hebben. Het verlichten van de pijn en jeuk is hierbij de eerste prioriteit. 

Dit doe je door je kindje goed in te smeren met vette crèmes die speciaal gemaakt zijn voor eczeem. Vaak wordt geadviseerd om vet- en hormoonvrije zalfjes te gebruiken. 

Daarbij is het belangrijk om extra zachte luiers te gebruiken, zodat de huid niet verder geïrriteerd raakt. Zorg wel dat deze luiers niet te strak zitten en de juiste maat zijn, want knellende luiers maken zowel de pijn als de irritatie een stuk vervelender. 

Seizoenen kunnen een rol spelen bij zowel ‘normale’ gevoelige huid als eczeem. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat jij goed voorbereid bent op de seizoenen waar de huid van je kindje wat extra aandacht en liefde nodig heeft. 

lees ook: een bijbaan waar je blij van wordt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *