Leerlingen melden zich vaker ziek door stress, artsen willen meer preventie

Over stress op de middelbare school

Er zijn veel instanties en personen die zich zorgen maken over middelbare scholieren. Middelbare scholieren ervaren steeds meer klachten, soms melden ze zich ziek. Volgens schoolpsycholoog G topper kunnen ze de druk of de planning van de studie moeilijk aan, vaak gecombineerd met andere problemen.

 Vicevoorzitter Raquel Abrahams van de vereniging van Jeugdartsen (AJN) stelt dat het heel belangrijk is, dat stressklachten zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd.
Stress klachten kunnen makkelijk uitgroeien naar angst en depressieve gevoelens en vervolgens ontsporen. Dat kan echt voorkomen worden als men er op tijd bij is.
De enorme wachtlijsten in de specialistische zorg, zijn daarbij geen hulp.

Preventie en er vroeg bij zijn is belangrijk, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Aan jeugdartsen is een groot  tekort en een scholier moet naar de jeugdarts wanneer hij zich te vaak ziek meldt. De arts kijkt dan samen met de jongere hoe hij of zij weer kan meedraaien op school zonder ziek te worden. Maar als er gen jeugdarts is, moet de leerling het maar zelf zien uit te zoeken.

Om het nog ingewikkelder te maken: in lang niet alle gemeenten is een bezoek aan de jeugdarts bij veelvuldig ziekte verzuim verplicht… Jeugdartsen pleiten voor een landelijke regeling.

Het contact met leraren op de middelbare school

G Topper vindt het ook belangrijk dat leraren goed contact met hun leerlingen hebben, dat kan al veel druk verminderen. Gewoon laten zien dat je ziet dat een leerling afwezig was, vragen hoe het gaat. Kleine dingen kunnen – vooral in de beginfase veel betekenen. Maar ook leraren staan onder druk, het is te begrijpen dat dat niet altijd lukt.

Van de redactie:

In mijn ogen is het geen school probleem en ook geen leerlingen probleem. Evenmin is het een probleem van de ouders. Het is een maatschappelijk probleem. We hebben een maatschappij gecreëerd van meer, meer, meer en nog meer. En daar beginnen nu slachtoffers te vallen. Tijd om een stap terug te doen en tevreden te zijn met een beetje minder.

Lees het hele artikel over stress bij de NOS

lees ook bij babyenkind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *