5 keer samen in de keuken

5 x samen in de keuken met je kind

Voor je kleine dreumes is het ontzettend belangrijk om zelfstandig te eten. Het zijn de eerste stappen voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, zoals de beweging om het eten precies in de mond te stoppen en het oppakken van een lepel. De tijd als gezin samen aan tafel wordt dan ook steeds gezelliger naarmate je kindje ouder wordt en zelfstandig leert eten.

Tips voor koken met je kind

De volgende stap is dan om eens na te gaan denken om samen in de keuken bezig zijn. Want iets met je kind doen is natuurlijk heerlijk! Inspiratie nodig? Ik geef je graag 5 tips voor de mooiste momenten met je kinderen in de keuken.

  1. Laat je kind meehelpen met tafeldekken. Het klinkt misschien suf, maar het geeft hem echt een trots gevoel, stoer zelfs. Kijk hem zijn moeder helpen! Tafeldekken kent ook veel leermomentjes. Zoals vorken, lepels en messen herkennen en op de juiste plek neerleggen. Laat je kind tijdens het tafeldekken de borden en het bestek tellen, dan oefent hij meteen rekenen. Vergeet hij iets, zeg dat niet meteen maar neem nadat je kind klaar is, alles even door. Dan merkt hij vanzelf wat hij tekort komt. Wel zo positief!

  1. Kleine klusjes waar kleine kinderen makkelijk bij kunnen helpen: ingrediënten wegen, spulletjes aangeven, groenten wassen en samen door de pan roeren. Laat hem ook alvast wat spulletjes opruimen, ook dat hoort erbij!

  1. Samen een cake of taart bakken, dat is pas echt feest. Lekker met je handen kneden, stiekem wat snoepen en kijken hoe de cake het in de oven doet. Je kind vindt het vast leuk om zelf te beslissen wat voor lekkers er door de cake gaat (laat de hamer hierbij maar achterwege)

  1. Wil je samen met je kind koken? Waarom niet, laat je kind het gerecht kiezen, lees samen het recept en ga rustig aan de slag. Dit is ook een mooi moment om hem iets over gezond eten te leren. En mij is verteld: kinderen die zo letterlijk zien hoe eten bereid wordt, zijn over het algemeen betere eters. Willen we dat niet allemaal als moeder?

  1. Goed, heb je alles gehad, dan houd je de vaat over… een stom klusje vind ik. Dan maar samen, toch? Ook zo leren kinderen verantwoordelijkheid. De vaatwasser in- of uitruimen houd je leuk door je kind te laten vertellen wat hij in zijn handen heeft.

Maak goede afspraken

Ga je met je kind de keuken in? Maak eerst goede afspraken over wie welke taak doet. Zorg dat de klusjes afgestemd zijn op wat je kind aankan, zo blijft het ook leuk. Neem je geduld mee de keuken in, dat zal je nodig hebben.

Vergeet tot slot niet omje keuken veilig te maken. Berg spullen hoog op uit het zicht. Laat je kind een trapje gebruiken om bij het aanrecht te kunnen als je samen bakt of kookt. En plaats een fornuisrekje om ongelukjes tijdens het koken te voorkomen. Wat zal ik vanavond eens gezellig samen met de kinderen gaan koken?

lees ook : samen met de kinderen een dagtrip maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *