Wat als jouw kleintje last heeft van eczeem ?

eczeem kleintje

een overzicht over wat eczeem is en wat je eraan kan doen

Wat te doen bij eczeem, bij jonge kinderen

Eigenlijk is eczeem, geen echte kinderziekte, toch behandelen we het hier, want het is best iets waar je als moeder mee kan tobben.

Eczeem is een hele vervelende aandoening die vaak gepaard gaat met pijn, jeuk en soms ook met schaamte of onzekerheid. Voor volwassen mensen al vervelend genoeg, maar wat als je kindje last van eczeem heeft?  Als moeder wil je niets liever dan dat je kleintje goed in zijn vel zit. En juist bij eczeem heeft het “vel” oftewel de baby- of peuterhuid het zwaar te verduren. Dan is er namelijk sprake van een ontsteking van de huid.

Omgaan met eczeem

Hoe ga je als ouder hier nu mee om ? Eczeem.nl, het online platform voor en door mensen die er last van hebben, vroeg in opdracht van Dermalex Repair jonge ouders naar het eczeem van hun kleintje

De resultaten van het onderzoek zijn in een illustratie weergegeven. In het onderzoek kwam o.a. naar voren dat:

* ruim 70% van de ondervraagde ouders een kindje met eczeem hebben, waarbij erfelijkheid duidelijk een rol speelt.

* Ouder de jeuk die hun kindje heeft erg naar vinden.

* Seizoenen kunnen duidelijk een rol spelen bij het meer of minder last hebben van eczeem.

* Helaas heeft het grootste deel van de kinderen het hele jaar door last van eczeem

* Een kwart van de kinderen met eczeem heeft ook last van hooikoorts en/of astma

Verschillende cremes

Over het gebruik van verschillende soorten crèmes bij eczeemklachten zijn de meningen verdeeld. Bijna de helft van de ouders zegt het liefst een hormoonvrije, vette crème te gebruiken.

Een aantal tips die eczeem.nl verzameld heeft:

 • Stop je kindje niet te vaak, te lang of te heet in bad of douche. Van water droogt de huid uit.
 • Droog je kleintje goed af, ook in de plooitjes, en smeer haar of hem daarna in met een vette crème.
 • Sommige moeders merken dat het weglaten van koemelk uit het voedingspatroon van hun kindje, een positief effect heeft op de uitslag van hun kleintje. Laat dit altijd door een huisarts verder onderzoeken !!
 • Heeft je kindje een gevoelige huid, probeer dan zoveel mogelijk neutrale ongeparfumeerde producten te gebruiken. Geparfumeerde producten zouden de huid van je kleintje kunnen irriteren.
 • Laat je kindje niet te strakke knellende synthetische kleding dragen. Dit kan gaan schuren of broeien waardoor de huid nog meer geïrriteerd raakt. Heeft jouw kleintje speciale kleding aan met sporten, wellicht van synthetisch materiaal? Laat hem of haar er dan een katoenen shirtje onder dragen.
 • Bij volwassenen kan stress ook een factor zijn die eczeem kan doen verergeren. Denk ook eens aan je kleintje. Drukte op school, sport, vereniging en opgroeien, kunnen soms ook stressvol zijn.
 • De reguliere geneeskunde geeft aan dat eczeem niet  voedsel gerelateerd is. Binnen het alternatieve circuit wordt daar vaak anders over gedacht

Lees over de bloedneus: ongevaarlijk, maar niet leuk

2 antwoorden
 1. Kaat krabbelt zegt:

  Mijn zoontje heeft al vanaf baby zijnde eczeem. Zo sneu en de huisarts had wat mij betreft niet de juiste expertise hierin.
  Wat een verademing toen we bij een eczeem verpleegkundige kwamen en een duidelijk smeer schema kregen.
  Omdat de verhalen altijd zo de ronde gaan dat de hormoonzalf slecht is… Stopte ik hier gelijk mee als het weg was. Dat bleek mijn fout ik stopte te snel.
  Het heeft niks te maken met voeding bij m’n zoontje enige waar ik ’t enigzins de kiem in mee kan smoren…. Smeren smeren smeren met vettige zalf (via de apotheek of op recept) en als het erg is dan toch een periode met hormoonzalf.
  Dus mijn tip: lukt het niet zelf onder controle te krijgen vraag een verwijzing naar de dermatoloog of eczeem verpleegkundige.

  Mn zoontje heeft ook erge eczeem op z’n hoofd. De huisarts deed er luchtig over : ach is berg.
  Kale plekken en wonden kreeg hij en toen na de relletje heb ik verwijzing gekregen voor dermatoloog. Speciale shampoos en lotions zijn noodzakelijk anders heeft hij serieuze verwondingen op z’n hoofdje.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   ik ben geen kind meer, maar heb de laatste jaren veel last van eczeem. Ook ik heb heel veel gehad aan de dermatoloog en de eczeemverpleegkundige.
   Ik heb wat de dermatoloog noemt: pech eczeem…het is niet te herleiden tot een allergie. ( ook wle weer fijn hoor, geen allergie)
   Smeren, smeren met vette zalf en af en toe een onderhoudsbeurt met hormoonzalf. En ook ik stopte daar te snel mee.
   Kortom: je verhaal is voor mij zo herkenbar !

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *