Geef jij het juiste voorbeeld?

Baby smartphone

Geef jij het juiste voorbeeld?

Kinderen nemen alles over. Dit is uiteraard heel goed, het helpt in de ontwikkeling en het aanleren van bepaalde gewoonten. Er is tenslotte weinig schattiger dan je eigen gedrag terugzien bij je kleine mini-me, maar het kan ook héél confronterend zijn. Wanneer kinderen regelmatig geconfronteerd worden met verkeerd gedrag bij ouders, kan dit op latere leeftijd tot problemen leiden. Hoe eerder je hier als ouder bewust van bent, hoe beter. De ontwikkeling van kinderen gaat namelijk razendsnel. Vooral op onbewust niveau!

Hier is het juiste voorbeeld heel belangrijk:

  1. Ongezonde verslaving

Roken is een gewoonte die kinderen heel eenvoudig overnemen. In de meeste gevallen krijgen ze dit hun gehele leven mee van de ouders, waardoor dit gedrag gemakkelijk wordt gekopieerd. Of een kind uiteindelijk gaat roken is afhankelijk van een hoop factoren. Als ouder speel je hierbij een belangrijke rol en er zijn volop methoden beschikbaar om je hierbij te ondersteunen. Om te beginnen is het belangrijk te ontdekken wat jouw triggers zijn. Is dit ontspanning of juist stress? Ga dan na hoe je deze gewoonte kunt vervangen. Beloon jezelf met een lekker dagje weg, een eigen ontworpen hoesje met foto of met een inspirerende quote of een mooie ring. 

  1. Taalgebruik

Soms zijn kinderen net kleine papegaaitjes. Zeer ongemakkelijk wanneer je kind bij de kassa of tegen een wildvreemde een onbeleefde opmerking maakt, of je je kind betrapt op het gebruiken van je eigen vocabulaire! Vanaf een jaar of drie merken kinderen dat bepaalde woorden, bepaalde reacties opleveren. En ziedaar: het beloningssysteem is in werking gezet. Door geen of weinig aandacht te besteden aan dit gedrag, leert een kind dat het niets oplevert, en zal deze gemakkelijker stoppen. en geef voor al zelf het juiste voorbeeld! Pas op latere leeftijd, vanaf een jaar of zeven, zijn kinderen zich ook daadwerkelijk bewust van de betekenis en lading, waardoor ze woorden bewust inzetten. Op deze leeftijd is het wel nuttig om consequenties te verbinden aan dit gedrag, bijvoorbeeld met een vloekpot!

  1. iPhone mania

In de media is er steeds meer aandacht voor: het gadgetgebruik onder jongeren. Ook het gedrag van ouders is in dit geval de moeite waard om onder de loep te nemen! Gebrek aan aandacht of het missen van een verbinding met de ouders heeft grote gevolgen voor een kind. De kans is groot dat een kind het als normaal gaat beschouwen om continue met de neus in zijn/haar Lenovo K5 hoesje te zitten. Social media, e-mail of werk: ze zijn lang niet zo belangrijk als het lijkt. Het doet niemand kwaad de apparaten eens wat vaker in hun hoesjes op te bergen.

  1. Voeding  

De relatie met voeding wordt op zeer jonge leeftijd al bepaald. Bijvoorbeeld de voorkeur voor de ene of andere smaak. Om deze reden is het belangrijk om voeding niet als straf of beloning in te zetten. Af en toe een lekkere traktatie of iets ongezonds kan prima, zolang het in balans is en geen vervanging wordt van de dagelijkse voeding. Daarnaast voelt een kind van nature feilloos aan waar hij of zij behoefte aan eten heeft, om deze reden kan het averechts werken wanneer eten een must wordt.

  1. Als twee druppels water

Een punt waar niet direct aan wordt gedacht, is zelfbeeld. Ook deze kan namelijk onbewust geprojecteerd worden op een kind, vooral wanneer deze ouder is. Bijvoorbeeld in de puberteit! Sta jij regelmatig zuchtend voor de spiegel of klaag je geregeld over je uiterlijke kenmerken? Dan is de kans groot dat een kind dit gaat overnemen en hetzelfde gedrag gaat vertonen wanneer hij/zij voor de spiegel staat.

Heeft jouw kind wel eens iets beschamends overgenomen omdat jij niet het juiste voorbeeld gaf?

lees ook een babyfoto shoot

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *