Zaken voor je kindje alvast goed regelen: de verzekeringen

,
Zaken voor je kindje alvast goed regelen de verzekeringen

Wanneer je kindje net geboren is, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. Naast het doen van aangifte bij de gemeente waar het kind geboren is, is het bijvoorbeeld handig om kinderbijslag aan te vragen. Ook is het aan te raden om bepaalde verzekeringen af te sluiten.

We snappen het helemaal dat je je niet zelf wil verdiepen in welke verzekeringen er zoal handig zijn voor jou en je kindje wanneer hij of zij net geboren is. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste verzekeringen verzameld, zoals de zorgverzekering en de uitvaartverzekering. Zo heb je de zaken voor je kindje alvast goed geregeld voordat hij of zij de wereld gaat ontdekken.

Zo zit dat met de zorgverzekering voor je baby

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht, ook voor kindjes die net geboren zijn. Je hoeft voor je kindje geen premie te betalen, maar het is wel belangrijk om hem of haar binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij je eigen zorgverzekeraar of bij die van je partner. Doe je dat toch later dan ben je verplicht om de zorgkosten zelf te betalen. 

Nadat je baby is ingeschreven, vallen vrijwel alle zorgkosten voor je kindje onder de basisverzekering. Mocht je toch zelf al een aanvullende verzekering hebben op je basisverzekering dan is je kind ook daarbij automatisch meeverzekerd. Je kindje toevoegen op je zorgverzekering doe je via de website van je zorgverzekeraar of via de telefoon.

Aansprakelijkheidsverzekering voor dekking van schade

Een verzekering die niet verplicht is, maar wel heel handig is om te hebben, is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade die jij of iemand anders binnen je gezin, zoals een kindje, veroorzaakt bij een ander. Wanneer je al andere kinderen hebt opgevoed, weet je als geen ander dat een ongeluk in een klein hoekje zit bij kinderen.

Kinderen die niet kunnen lopen of niet goed weten wat wel of niet kan, kunnen per ongeluk schade veroorzaken aan de spullen van een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt wanneer hier kosten bij komen kijken. Het grote voordeel hiervan is dat je voor een lage premie per maand verzekerd bent voor een hoog bedrag.

Uitvaartverzekering voor je kind: hoe zit dat precies?

Hoewel je er niet aan moet denken dat je de verzekering nodig hebt, is het wel fijn om er eentje te hebben: een uitvaartverzekering. Net als bij de bovenstaande verzekeringen is het mogelijk om je kindje gratis mee te verzekeren op je eigen polis. Dit kan niet bij alle verzekeringen, maar in vele gevallen wel en kan tot de dag dat ze 18 jaar worden. Daarna kun jij of kan je kind zelf een eigen uitvaartverzekering afnemen op eigen naam.

Je kunt de gegevens van je kind(eren) doorgeven via de online omgeving van je verzekeraar. Daarna zijn ze direct meeverzekerd. Door dit op tijd te doen, ben je altijd verzekerd tegen de hoge kosten die komen kijken bij een uitvaart. Gemiddeld ben je tussen de 7.500 en 10.000 euro kwijt aan een uitvaart; met een passende verzekering zijn dergelijke kosten gedekt. Het is namelijk een van de enige verzekeringen die altijd uitbetaalt.

Inboedelverzekering aanpassen door meer inboedel

Een groot deel van de mensen in Nederland beschikt over een inboedelverzekering waarmee je je inboedel verzekert. Deze verzekering dekt namelijk schade aan je inboedel die ontstaan is door bijvoorbeeld een brand of een inbraak. Met een inboedelverzekering heb je de totale waarde van je inboedel verzekerd. Wanneer er een kindje geboren is in het gezin, groeit de inboedel en dus ook de waarde ervan.

Dat betekent dat je na de geboorte goed moet kijken welke spullen er zoal zijn bijgekomen en wat de waarde daarvan is. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die in de babykamer staan, maar ook aan een nieuwe kinderwagen, een autostoeltje en natuurlijk een kolfapparaat. Het verhogen van de waarde van je inboedel verhoogt waarschijnlijk de premie per maand, maar daarmee ben je wel beter verzekerd voor het geval dat.

Andere verzekeringen die van pas kunnen komen met een kindje

Tot slot is er nog een aantal andere verzekeringen dat wellicht van pas komt wanneer je een kindje hebt. Ben je bijvoorbeeld van plan om samen veel op vakantie te gaan of te gaan reizen? Sluit dan een reisverzekering af om zo met een geruster gevoel te kunnen vertrekken. Er zijn verschillende reisverzekeringen af te nemen. Wanneer je al een reisverzekering hebt, kun je je kindje aanmelden via de verzekeraar waar je zit.

Daarbij is het een prettig idee om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Hiermee ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen bij een overlijden van jou of je partner. Daar moet je, net als bij een uitvaartverzekering, helemaal nog niet aan denken, maar juist daarom is het goed om goed voorbereid te zijn. Met zo’n verzekering zorg je er namelijk voor dat de financiën altijd goed geregeld zijn voor je gezin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *