De rol van de keuken in de opvoeding

keuken

Realiseer je je wel eens wat een belangrijke rol je keuken in de opvoeding speelt?

Vast niet, ik kwam er zelf pas kort geleden achter hoe belangrijk je keuken is. Dat gebeurde toen twee vrienden van zoonlief weer eens aan de keukentafel schoven. Ze zijn bevriend sinds de eerste dag op de middelbare school en hoewel hun levens in verschillende richtingen zijn gegaan, zien ze elkaar nog steeds. Het was alleen een tijdje geleden dat ze dat gedaan hadden in het ouderlijk huis van zoonlief.

Ik serveerde koffie, we babbelden wat en de heren constateerden tevreden dat er niks veranderd was.
Nou…..zei zoonlief, dat meen je niet: een compleet nieuwe keuken, sinds jullie hier voor het laatst waren. En een nieuwe tafel !

Zijn vrienden waren niet onder de indruk. “Ja”, zeiden ze “spullen slijten, dat moet vervangen worden. Maar we zitten nog altijd heerlijk, aan een grote tafel in de keuken.” En sloegen – net als vroeger – een tosti beslist niet af.

Toen realiseerde ik me wat een belangrijke rol de keuken speelt. Destijds toen we  hier kwamen hebben we een fijne hoekkeuken late instaleren. Door de keuken langs twee muren te laten lopen, creëerden we fijn veel ruimte. Ruimte waar een grote tafel staat. 

Wat is er  veel geknutseld aan die tafel. Wat zijn er oneindig veel spelletjes aan gespeeld….
Maar dat niet alleen. Mijn kinderen hebben spelenderwijs leren koken. Gewoon door de kunst af te kijken. Kinderen leren veel door kijken, vergis je daar niet in.

Maar niet alleen kijken, ze wilden vaak wel een handje helpen. Ooit belde mijn schoonmoeder, die had er een handje van om te bellen als ik aan het koken was. “Ben je aan het koken?”, vroeg ze dan. Waarop ik naar waarheid altijd ja zei. Wat niet hielp, ze babbelde gewoon door…
“”Waar is P?(onze zoon)” wilde ze op een dag weten. Het knulletje was toen vijf en niet zo spraakzaam aan de telefoon, ik was bang dat ze hem wou spreken.
“Die zit aan de tafel” antwoordde ik. “Wat doet hij?” “Hij snijdt paprika”, antwoorde ik wederom volkomen naar waarheid. “Met een mes????” riep ze ontstelt.

Het is me gelukt, ik heb niet geantwoord “Nee hoor, met een  lepel”

Behalve dat je kinderen spelenderwijs leren koken, zijn er meer redenen waarom het prettig is, in de keuken te wonen. Terwijl je als moeder de sla wast, kan je een goed gesprek over school houden. Praten gaat soms veel makkelijker als je iets aan het doen bent, is jullie dat ook wel eens opgevallen?
En terwijl je met de hele familie na tafelt, schuift je al babbelend de afwas alvast in de vaatwasser.
Die mag de familie later leegruimen.( dat is ook opvoeding)

ees ook eens over peuteropvang

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *