fbpx

Er komt een broertje of zusje….

2 april 2018| by: Felice Veenman |7787 Views|18 Comments
Er komt een broertje of zusje….

Als je zwanger bent van nummer twee ( of nummer 3 ) dan komt er natuurlijk ook het moment dat je dat aan je kind ( of kinderen ) gaat vertellen.
De vraag: hoe en wanneer vertel ik: Er komt een broertje of zusje, is niet zo een, twee, drie te beantwoorden. Want veel hangt af van de leeftijd van de kinderen.

Peuters

Bij peuters vertel je pas dat er een broertje of zusje komt, op het moment dat ze je buik wat dikker zien worden. Peuters hebben, zoals je weet, heel weinig geduld. En ze kunnen zich nog helemaal niet voorstellen, hoe dat zal zijn: een kind erbij…

Dus als je ze direct laat delen in het goede nieuws, dan vraag je van je uk 8 maanden geduld. Weet je hoe lang dat is…

Mocht je de zwangerschap de eerste drie maanden geheim willen houden, dan heb je nog een heel goede reden om je peuter niet in te lichten. Peuters kunnen echt geen geheim bewaren…

Kleuters

Dat zelfde probleem heb je met kleuters. Die zijn ook niet echt wat je noemt zwijgzaam. Ze hebben, meer dan een peuter wel enig besef van tijd. Dus wat dat betreft kan je ze al vanaf het begin “meenemen” in de zwangerschap. Dat kleuters nog niet zoveel verstand van tijd hebben, bewees de dochter van een vriendin.  Vol trots vertelde ze aan iedereen die het horen wou dat ze een baby-tje in haar buik had. Op de vraag “en wanneer moet het geboren worden”, antwoordde ze steevast: “over een kwartiertje, denk ik….”

Kleuters kun je al heel goed betrekken bij de zwangerschap: mee naar de dokter, mee baby kleertjes kopen…. En dan weer vrolijk vergeten dat er een broertje of zusje komt en lekker kleuter dingen gaan doen.

Basisschoolkind

Als je kind een basisschool kind is, dan kan hij/ zij natuurlijk heel goed een geheim bewaren! Sterker nog, dan zijn ze reuze trots als zij het al WEL weten…  Veel kinderen van deze leeftijd vinden het helemaal geweldig als zij mogen vertellen: er komt een broertje of  zusje!!

Puber

Het wordt eerlijk gezegd wat lastiger als het oudste kind ( of de oudste kinderen ) al puber zijn.
Dan is er geen pijl op te trekken wat ze zullen vinden.  Sommige pubers vinden het ronduit gênant, dat pa en ma , nog een keer…jeweetwel #daarkomenkinderenvan..
Andere pubers vinden het helemaal geweldig en omdat ze al op een leeftijd zijn, waarop ze een beetje kunnen oppassen, een luier kunnen verschonen , een flesje kunnen geven..Kan het ook heel leuk worden.

De enige tip die ik je kan geven bij een puber die het “niks” vindt, met dat er komt een broertje of een zusje “gedoe” is : wacht. Ga niet in discussie, accepteer de weerstand en wacht tot het broertje of zusje in de wieg ligt….dan is het meestal over.

Lees ook: als je zwanger bent van nr 2

bron foto: http://www.tantecarla.nl

51
Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

18 Comments on this topic

  • Avatar

   Linsey

   3 april 2018 at 5:02 pm

   Mooie blogs schrijf je, professionele vormgeving ook!

  • Avatar

   Ilse Witjes

   4 april 2018 at 11:24 am

   Te schattig ook dat poëzie plaatje bovenaan, leuk om te lezen ook.

  • Avatar

   Lodi

   4 april 2018 at 11:40 am

   Hier was de oudste net een jaar, toen ik zwanger was. Ineens was er gewoon een broertje bij, heb ik wel eens het idee gard. Hij vond het allemaal prima. Toch kan ik het me best voorstellen dat het soms best schrikken kan zijn ( vooral als je kinderen al ouder zijn)

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    4 april 2018 at 12:16 pm

    op die leeftijd kan ik me heel goed voorstellen dat het als vanzelf gaat !

  • Avatar

   Blog & Beauty

   4 april 2018 at 2:25 pm

   Wat goed om hier ook over te schrijven, soms kan het inderdaad lastig zijn over het hoe je andere kinderen te vertellen. Zelf hebben wij maar 1 kindje en dat blijft ook zo. Dus dit dilemma krijgen wij niet.

  • Avatar

   marjolein

   4 april 2018 at 2:29 pm

   Leuk om te lezen. Ik hield heet zo lang mogelijk geheim. het duurt anders zo lang voor een kleintje. tenzij het al wat ouder is, dan weet hij het ook wel o pet vangen in gesprekken

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    4 april 2018 at 5:15 pm

    voor een heel kleintje is 9 maanden ook veeeeel te lang om te wachten

  • Avatar

   Luc van de Wiel

   4 april 2018 at 3:39 pm

   Leuk artikel! Gelukkig ben ik zelf de jongste, geen idee hoe mijn ouders het aan mijn broer verteld hebben… 🙂

  • Avatar

   Dhini

   4 april 2018 at 5:07 pm

   Ik zou graag een zusje of broertje voor mijn zoon geven. Maar helaas was miskraam. En graag nog steeds een broertje of zusje voor hem.

  • Avatar

   Bregtje

   5 april 2018 at 10:06 am

   Leuke blog! Ik had zo kort tussen mijn jongens zitten dat ik eigenlijk vrij weinig heb hoeven vertellen. Mijn oudste snapte er toch nog niks van haha!

  • Avatar

   dresses and daisies

   5 april 2018 at 10:32 am

   Handig. Ik heb zelf nog geen kindjes, maar dat komt zeker en vast nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *