Is het erg als je kind een snoepkont is?

snoepkont

In eerste instantie was ik geneigd te zeggen: Jazeker is dat erg! Denk eens aan de tandjes, denk eens aan het overgewicht! Je wil je kind toch gezond hebben? Nou in dat masterplan past snoep echt niet!

Maar: HO! STOP!
Het blijkt dat snoepen helemaal niet zo erg is. Sterker nog, kinderen die thuis mogen snoepen lopen gemiddeld minder risico om te zwaar te worden, dan kinderen bij wie snoepen ten strengste verboden is.

Een onderzoek naar zoet en zoetigheid

Denk niet dat ik een grapje maak. Een onderzoek aan de universiteit van Lousianna onder 11.000 kinderen tussen de twee en achttien jaar, toonde overtuigend aan dat kinderen die mochten snoepen 22 procent minder kans hadden op overgewicht dan de kinderen die het niet mochten.

Oké, nu niet naar de supermarkt rennen en je winkelwagen volgooien met gummiberen en spekkies!
De onderzoekers denken dat dit verschil in kans op te dik worden alles te maken heeft met het ontwikkelen van een eetdiscipline. Kinderen die zoetigheid krijgen, leren dat te verbinden aan bepaalde momenten: na school, op een verjaardag. Terwijl kinderen die niks mogen, op het moment dat ze aan lekkers kunnen komen, zich ook helemaal te buiten gaan…
Een patroon dat ze op latere leeftijd voortzetten.

snoepen

bakken snoep

Ik moest denken aan mijn moeder, die altijd zei: “ik weet precies welke kinderen thuis niet mogen snoepen. Die graaien hier de hele trommel leeg.”

Betekent dat nu dat je je kind gewoon kan laten snoepen?

Nee, niet helemaal. In de eerste plaats omdat je ze dan niet die eet discipline aanleert, die nodig is om overgewicht te voorkomen.
En in de tweede plaats: realiseer je goed dat je kind meer zoetigheid eet dan je denkt!

Het is namelijk heel makkelijk te krijgen… Veel kinderen kunnen gewoon bij de koektrommel, om maar eens iets te noemen.
Op school wordt met regelmaat uitgedeeld, en lang niet elke school heeft zoetwaren in de ban gedaan. Jarigen delen vervolgens nog eens gezellig op de sportclub uit. En als ze elders gaan spelen, wordt daar vast en zeker ook gesnoept. Verder geeft 57 procent van de pubers een deel van hun zakgeld uit aan….juist ja: snoep.

Kortom: het is dus helemaal niet erg als je kind snoept. Maar hou een beetje in de gaten hoeveel …

Lees ook: de vlogger bepaalt het koopgedrag van je kind niet

of Snoep goed

8 antwoorden
 1. Daniëlla zegt:

  Heel herkenbaar! Kinderen in mijn omgeving mogen bijna nooit snoep. Zij krijgen als tussendoortje dan ook komkommer of paprika, terwijl mijn kind een koekje of rozijntjes krijgt. Resultaat: op een verjaardag neemt mijn dochtertje 1 traktatie, terwijl die andere kind de schaal zowat leegvreten. Tja. ?

  Beantwoorden
 2. Monique zegt:

  Ik vind het nog steeds heerlijk snoepen, maar dat doe ik al jaren niet meer. Thuis mochten we niet veel snoepen, toen ik op mezelf ging wonen, kon ik wel eens helemaal los gaan. Het is nog wel eens lastig…

  Beantwoorden
 3. Lynn zegt:

  Mijn dochter zal gemakkelijker iets zoets nemen als tussendoortje, zoals een snoepje of koekje, mijn zoon daarentegen pakt sneller een komkommer of tomaat…
  Een vriendin van mijn dochter krijgt thuis geen snoep en zou hier inderdaad ook heel de kast leegsnaaien als ze de kans kreeg 🙂

  Xx

  Beantwoorden
 4. Stefaan zegt:

  Ik denk ook vaak dat de snoepjes te dicht in de omgeving van het kind staan waardoor het extra zal snoepen!
  Soms ligt het aan de opvoeding! een snoepje op regelmaat kan geen kwaad zolang ze er niet zelf stiekem naar kunnen grijpen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *