Als je zwanger bent van nr 2

zwanger worden

Jij bent blij, bent zwanger van nr 2, maar is je peuter dat ook?

Wat kan jij doen om je peuter voor te bereiden op kindje nr 2?
Als kindje twee op komst is, is alles zo anders dan toen je de eerste keer zwanger was. Je kent inmiddels je lichaam, je weet wat je kan verwachten: been there, done that en got the t-shirt.

Toch  is er ook een heleboel heel anders!
* De vrijheid die je had toen je de eerste keer in verwachting was, die maakte dat je, als je dat wilde, de boel de boel kon laten.. Die heb je niet meer.

* Er springt een allergezelligste dreumes rond, die aandacht en tijd nodig heeft. Met een beetje geluk kan je nog een middagslaapje pikken, Wanneer  je dreumes zo vriendelijk is daar nog aan te doen…

* Maar verder is er overdag weinig ruimte voor jezelf, probeer ervoor te zorgen dat je, als peuterlief naar bed gaat, zelf ook klaar bent met klussen, zodat de avonden wel echt voor jou zijn.

* Naast de praktische problemen van jouw ochtendmisselijkheid en de zindelijkheidstraining van dreumes, zul je je kind op moeten voorbereiden op de komst van een broertje of zusje.

*Wanneer je kindje 2 jaar is, zal hij/zij parmantig vertellen dat er een baby in mama’s buik zit en dat ze een zusje?/broertje  krijgt.  Maar wat dat nu echt inhoud, dat is nog moeilijk voor ze te overzien. Het kan dus in de praktijk tegenvallen….Er zijn genoeg gevallen bekent van peuters die voorstellen de baby terug te stoppen of aan de buurvrouw mee te geven. Is dat erg? Nee hoor, dat gaat vanzelf weer over

met zwanger van nr 2 is een vast ritme belangrijk

Probeer vooral in het begin, ondanks de slapeloze nachten, het normale ritme aan te houden: peuters zijn dol op herkenbare en saaie rituelen. En nu er toch al zoveel verandert, hebben ze die houvast gewoon nodig.
Probeer wat extra tijd voor je peuter in te ruimen, bijvoorbeeld tijdens het naar bed brengen. Het hoeven helemaal geen uren te zijn, maar even “we-time”: echt het doet wonderen. Een dagje op pad met opa en oma of een lieve tante, kan ook nooit kwaad.

Probeer waar mogelijk je dreumes te betrekken in het verzorgen van de baby, maar forceer niks!
Als het even  allemaal niet leuk is, hou jezelf dan voor ogen dat het op termijn wel leuk is. Je kind krijgt er een speelmaatje bij. En ook zijn of haar ontwikkeling zal een positieve invloed ondervinden. Het helpt kinderen om relaties aan te gaan maar leert ze ook opkomen voor zichzelf.

Veel succes en plezier en vergeet niet te genieten, zwanger van nr 2 is net zo bijzonder als zwanger zijn van nr !

lees ook : vergeet niet je hond te vertellen dat je zwanger bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *