Is het normaal dat ik me zo boos voel in mijn zwangerschap

boos in de zwangerschap

Er zijn aanstaande moeders die tijdens hun zwangerschap, snel geïrriteerd en soms gewoonweg boos zijn. Dat is niet leuk, niet voor de moeders en niet voor de omgeving.

Hormonen zijn hier de boosdoeners. Veel vrouwen ( ik hoor daar ook bij)zijn vlak voor hun menstruatie prikkelbaar en akelig snel geïrriteerd. En als je daar last van hebt, kan je de pech hebben dat je dat ook hebt tijdens je zwangerschap.
Kan, dus hoeft niet. Ik had er bijvoorbeeld geen last van.

Hormonen en boos in de zwangerschap

Naast de hormonen spelen natuurlijk ook andere zaken een rol, wanneer je zwanger bent lukt het gewoon veel minder een potje “calm, cool and collected” te blijven.
Je bent ook gewoon vaak heel erg moe, zeker in de eerste drie maanden. Nou vermoeidheid is een grote trigger, als het gaat om bloed saggerijnig  worden…

Naast gewoon lichamelijk ongemak, is het ook belangrijk dat we erkennen dat lang niet elke aanstaande moeder op een roze wolk leeft. In verwachting zijn, zal je leven voorgoed veranderen en sommige ouders vragen zich ineens af of ze daar wel klaar voor zijn. Dat kan stress geven.

Het gewone leven gaat ook door

En ondertussen gaat het leven ook nog gewoon door: je vervelende baas, blijft vervelend, je lastige financiële situatie blijft lastig en je schoonmoeder blijft vervelend. Dat soort zaken werken natuurlijk allemaal mee om ervoor te zorgen dat een moeder zich behoorlijk boos voelt tijdens haar zwangerschap

Af en toe gefrustreerd zijn is heel normaal als je zwanger bent (en ook als je het niet bent) en daar moet je dus helemaal niet moeilijk over doen. Maar als je je de hele tijd boos en super geïrriteerd bent, zoek dan hulp bij je verloskundige en/of huisarts. Dat is beter voor jou en voor je baby. Er zijn studies die er voorzichtig op wijzen dat extreme boosheid in de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.


Verlies gerust eens je geduld, maar als het chronisch wordt, onderneem dan actie.

Meer lezen over zwangerschap? Lees dan eens: augurken met slagroom of een bloedneus als je zwanger bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *