En dan is er een broertje of een zusje. De bevalling

broertje of zusje

snapt je kind het idee van een broertje of zusje?

Natuurlijk heb je tijdens je zwangerschap alles gedaan wat je kon bedenken om je kind te betrekken bij de komst van een broertje of zusje. Wanneer je oudste nog een peuter is, is dat nog niet zo gemakkelijk. Want hoeveel begrijpt een peuter nu eigenlijk?
Oké , hij kent vast wel gezinnen met meer dan een kind. En hij weet ook hele prima wat een baby is. Maar we kunnen aannemen, dat hij geen enkel idee heeft wat dat nu precies voor hem gaat inhouden. Laten we eerlijk zijn: dat kunnen papa en mama zelf niet eens….


Hoe betrek je een peuter bij de bevalling?

De meeste ouders kiezen ervoor hun oudste ergens te laten logeren, tot de bevalling voorbij is.
Kies voor mensen die je kind goed kent en waar hij zich heel vertrouwd voelt. Het is vaak een erebaantje, op de oudste passen, dus zeg niet te snel ja, wanneer iemand zich aanbiedt.
Denk goed na over de plek die jullie zelf het meest passend vinden. Waar je kind in alle rust en zonder spanning de komst van het broertje of zusje af kan wachten

Je weet van te voren nooit hoe lang een bevalling zal duren en of jij ( en de baby ) ook direct naar huis mogen. Het kan dus zijn dat de logeerpartij van de oudste wat langer duurt dan je had gehoopt.
Daarom is het fijn als de ‘’opvang” een huissleutel heeft. Dan kan er makkelijk nog wat schone kleren gehaald worden, of die knuffel die ineens onmisbaar blijkt….

broertje of zusje
broertje of zusje

Probeer te voorkomen dat je je kind in vliegende haast weg moet brengen. Kleine kinderen zijn niet gek…Ze voelen dat jij er met je hoof niet meer bij bent, maar kennelijk bezig met dat broertje of zusje dat zo leuk komt… Nou, fijn hoor..
Als het niet te vermijden is dat je moet haasten, praat dan met je kind en leg uit wat er aan de hand is. Doe niet alsof alles normaal is, want dat is niet zo. En dat heeft je kind heel goed door. Dus: wees eerlijk.

lees ook eens: moeder geluk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *