zwanger en soa: herpes genitalis

zwanger en herpes genitalis

We weten het allemaal: de combinatie zwanger zijn en een geslachtsziekte, is risicovol, zwanger en herpes genitalis: wat zijn de risico’s

wat is herpes

Er zijn twee soorten Herpes: Herpes Genitalis en Herpes labialis. Herpes Genitals zit – je had het al geraden – op de geslachtsdelen. Herpes Labias kennen we als koortslip.
Herpes is een heel vervelende soa, maar niet de meest gevaarlijke.

Herpes Genitalis
Zeker Herpes op je geslachtsdelen, kan heel erg vervelend en naar zijn: het uit zich in (extreme ) pijn bij het plassen en zweertjes op je vagina.
Het is oneerlijk maar het is zo: vrouwen krijgen het veel vaker dan mannen
Wanneer je eenmaal herpes hebt gehad, ontwikkel je er antistoffen tegen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je er dan geen last meer van kan hebben.Een naar grapje van Herpes is, dat het jaren in je lichaam kan blijven zitten, zonder dat je er ook maar iets van merkt.

Herpes komt veel voor

In Nederland is ongeveer 15% van de volwassenen geïnfecteerd met Herpes Genitalis. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal ook last van Herpes hebben. Integendeel. Meer dan de helft van deze geïnfecteerden heeft er géén last van. Herpes behoort tot de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Het virus is alleen gevaarlijk als het in actieve staat is, een zogenaamde opvlamming heeft.

Zwanger en herpes genitalis

Je ongeboren baby loopt eigenlijk alleen gevaar wanneer de Herpes actief is tijdens de bevalling.
Dan kan je baby besmet worden en dit kan hersenvlies ontsteking met zich mee brengen. Herpes mag in veel gevallen niet gevaarlijk zijn: als het toeslaat, gaat het heel hard en dat is de reden waarom je goed moet opletten.

Als je herpes hebt, is het belangrijk om te checken of de ziekte rond de bevalling actief is. In dat geval is een keizersnede vaak de beste keuze

Als de zwangere vrouw nog geen antistoffen in haar bloed heeft loopt ze risico tijdens de zwangerschap besmet te raken.

Ben je al veel langer bekend met herpes, dan heeft je lichaam al een goede afweer kunnen opbouwen. Meld wel bij je huisarts en de verloskundige dat je soms last hebt van herpes, maar meestal kan de baby gewoon langs de normale weg geboren worden.

Vanwege de goede maatregelen die we bij een herpesaanval kunnen nemen, is het in Nederland zeer zeldzaam dat een pasgeborene herpes oploopt. Je moet dus waakzaam zijn, maar je hoeft niet bang te zijn

Bij tekenen van een recidief doe je er goed aan dit te melden aan de verloskundig hulpverlener en geen onbeschermd seksueel contact te hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *