De Baarmoeder

baarmoeder

Je baby groeit in de baarmoeder van een bijna onzichtbaar groepje cellen op tot een echte flinke baby, die naar buiten wil. Dat is niet meer of minder dan een wonder. Elke vrouw die zwanger is, ervaart dat keer op keer opnieuw. Maar tegelijkertijd wil je ook graag weten hoe dat wonder nu technisch in elkaar zit. In dit artikel leggen we je alles uit over de baarmoeder,. De Latijnse term voor baarmoeder is uterus. We gebruiken hier zowel het woord baarmoeder als de term uterus.

Elk zoogdier heeft een baarmoeder, de mens dus ook

.De menselijke baarmoeder bestaat uit twee onderdelen: corpus uteri en de cervix uteri

  • De corpus uteri is het baarmoederlichaam. Dat is het grootste deel van de baarmoeder, hierin vindt innesteling van het embryo plaats. Je zou kunnen zeggen: dit is de kraamkamer. Bovenaan de baarmoeder zitten de eileiders vast.
  • De cervix uteri of ook wel verkort tot cervixde is de baarmoederhals, die aan de ene kant met de in de vagina verbonden is en aan de andere kant overgaat in het baarmoederlichaam
funneling cervix

Het geheel heeft een beetje de vorm van een peertje.
De baarmoeder ligt – zoals je op het plaatje ziet – onderaan in je lichaam. Het ligt om precies te zijn in de bekkenholte, achter de blaas en voor de endeldarm.

De baarmoeder is een spier.

De baarmoeder is een spier en geen orgaan! Het is een spier die wordt bestuurd door het vegetatieve zenuwstelsel. Je kunt het vergelijken met de werking van je darmen, dit zijn spieren die je niet zelf kan regelen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder niet gaat samentrekken tijdens de zwangerschap. Hoewel jij hem niet zelf kan besturen is het wel een beïnvloedbare spier. Net zoals je darmen, die bijvvoorbeeld van sommig voedsel heftiger gaan werken dan van ander eten. Op factoren van buitenaf kan worden gereageerd. Bijvoorbeeld door minder krachtige weeën en minder regelmatige weeën, of door juist wel samen te trekken als gevolg van spanning. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van harde buiken. En je hebt ook vast wel eens verhalen geoord over vrouwen waarbij de bevalling stopte tijdens een bombardement of aardbeving. Dat bedoelen we met spanning. Bewust sturen kan je de baarmoeder niet.

Baarmoedermond

De baarmoedermond is voor je baby de weg eruit… Ze is gemaakt van een stevig bindweefsel. De baarmoedermond moet eerst zachter en korter worden om open te kunnen gaan en de baby naar buiten te laten.. Dat noemen we verweken en verstrijken. De voorweeën spelen een belangrijke rol in dit proces.

Slijmprop

De baarmoeder wordt door middel van een slijmprop in de baarmoedermond afgesloten. Als de baarmoedermond een beetje gaat wijken, kan je de slijmprop verliezen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop in delen, andere verliezen de prop in één keer. Bij het verliezen van de slijmprop kan het nog twee weken duren voordat de bevalling begint. De slijmprop is een slijmerige afscheiding die wit of rozig kleurt met eventueel wat bloedspoortjes.

Funneling

Met funneling wordt bedoeld het van binnenuit afvlakken en ontsluiten van de baarmoedermond. Je baarmoedermond staat aan de binnenkant dus open terwijl hij aan de buitenkant nog vrijwel dicht is. Je kan het zien als een trechter (het driehoekje). Dit is het kenmerk van een dreigende vroeggeboorte bij vrouwen met een zwakke baarmoedermond (“cervixinsufficientie” gebruik deze term, maar bij het zoeken op het net)

lees ook: geboortekanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *