De baarmoeder

De Baarmoeder

De baarmoeder is het vrouwelijke orgaan voor de voortplanting van de meeste zoogdieren, waaronder ook de mens.
de latijnse term is of uterus Je baby groeit in de baarmoeder van een bijna onzichtbaar groepje cellen op tot een echte flinke baby, die naar buiten wil.

De menselijke baarmoeder bestaat uit twee onderdelen:

  • het lichaam van de baarmoeder (corpus uteri): het grootste deel van de baarmoeder, hierin vindt innesteling van het embryo plaats. Hieraan zitten de eileiders vast.
  • de baarmoederhals (cervix uteri, of ook wel verkort tot cervix) met de in de vagina zichtbare en voelbare baarmoedermond (de portio): dit is de verbinding met de vagina.

Het geheel heeft een beetje de vorm van een peertje.

Baarmoeder

is een spier die wordt bestuurd door het vegetatieve zenuwstelsel. Dit kun je vergelijken met de werking van je darmen, je kunt deze spier niet zelf regelen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder niet gaat samentrekken tijdens de zwangerschap. Hoewel jij hem niet zelf kan besturen is het wel een beïnvloedbare spier. Op factoren van buitenaf kan  worden gereageerd. Bijvoorbeeld door minder krachtige weeën en minder regelmatige weeën, of door juist wel samen te trekken als gevolg van spanning in de vorm van harde buiken.

Baarmoedermond

De baarmoedermond is gemaakt van een stevig bindweefsel, zij moet eerst zachter en korter worden om open te kunnen gaan: zij moet verweken en verstrijken. De voorweeën spelen hier een belangrijke rol in.

Slijmprop

De baarmoedermond sluit de baarmoeder af door middel van een slijmprop. Als de baarmoedermond een beetje gaat wijken kan je de slijmprop verliezen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop in delen, andere verliezen de prop in één keer. Bij het verliezen van de slijmprop kan het nog twee weken duren voordat de bevalling begint. De slijmprop is een slijmerige afscheiding die wit of rozig kleurt met eventueel wat bloedspoortjes.

Funneling

Met funneling wordt bedoeld het van binnenuit afvlakken en ontsluiten van de baarmoedermond. Je baarmoedermond staat aan de binnenkant dus open terwijl hij aan de buitenkant nog vrijwel dicht is. Je kan het zien als een trechter (het driehoekje). Dit is het kenmerk van een dreigende vroeggeboorte bij vrouwen met een zwakke baarmoedermond (“cervixinsufficientie” gebruik deze term maar bij het zoeken op het net)

lees ook: geboortekanaal

De baarmoeder

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *