Geboortekanaal: de weg naar buiten

Geboortekanaal: de weg naar buiten

De weg door het geboortekanaal

Je baby legt een lange weg af, van de veilige baarmoeder naar buiten. Hier legen we je uit hoe het geboortekanaal in elkaar zit. En welke reis je baby aflegt om naar buiten te komen.

het benig geboortekanaal

Dit kanaal begint bij de botten van het bekken (benige geboortekanaal). Het hoofdje van de baby past hier alleen maar door als de baby met z’n hoofdje dwars draait en met z’n kin op de borst gaat liggen.
Halverwege het benige bekken zit het schaambot. Hier is het bekken het kleinst en hier zit ook nog eens een bocht. Het hoofdje kan het beste onder het schaambot door als het draait met z’n achterhoofd naar voren (dus richting buik van moeder) en met de kin flink op de borst. Dit wordt de inwendige spildraai genoemd.

geboortekanaal

het weke geboortekanaal

Het benige geboortekanaal gaat over in het weke geboortekanaal: de baarmoedermond, de vagina en de bekkenbodemspier. Als de baarmoedermond helemaal open is, dat wil zeggen als je 10 cm ontsluiting hebt, kan het hoofdje er door en komt het in de vagina.
Het hoofdje ondervind alleen nog last van de bekkenbodemspieren. Doordat deze spieren vaak stevig zijn kost het nogal wat persen om de baby hier door te krijgen. De spieren van de bekkenbodem rekken millimeter voor millimeter op, nu kun je voor het eerst van buiten een klein stukje hoofd zien verschijnen. Heel vaak zie je dat het hoofdje `koekoek`speelt± het komt naar buiten, het schiet weer terug..
Dat hoort gewoon bij bevallen.millimeter voor millimeter, en dan centimeter voor centimeter, komt je kindje deze wereld binnen.

Na verloop van tijd blijft het stukje hoofd ook buiten een wee zichtbaar, dit wordt het ‘staan van het hoofdje’ genoemd. Als het hoofdje geboren is draait het terug in de oorspronkelijke stand die het had voor de inwendige spildraai, we noemen dit de uitwendige spildraai.

en dan is je baby er …

Als de navelstreng niet om het nekje zit, of als hij eraf is gehaald, mag je nog 1 keer flink persen en dan volgen de schouders en het lichaampje.
En dan is de weg door het geboortekanaal voltooid en begint het leven hier.

lees ook: Bevallingen opwekken: welke alternatieve middelen helpen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *