Hormonen en de bevalling

hormonen en de bevalling

Hormonen en de bevalling

Bevallen wordt gestuurd door hormonen.

We weten allemaal dat het de hormonen zijn, die de bevalling sturen. maar wat weten we eigenlijk over die hormonen?
Prostaglandine, oxytocine, adrenaline en endorfine worden door je lichaam aangemaakt.

Prostaglandine

Aan het eind van de zwangerschap gaat je lichaam meer prostaglandine produceren. Prostaglandine is een hormaan dat plaatselijk kan werken. In dit geval zorgt voor het zachter worden van de baarmoedermond waardoor deze verweekt en verstrijkt.

Voorweeën

Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken, je krijgt dan steeds meer last van voorweeën. Dit zorgt ervoor dat je het bevalhormoon oxytocine gaat aanmaken.

Oxytocine

Oxytocine is het hormoon wat zorgt voor regelmatig en gecoördineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën. Het proces versterkt zichzelf, hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je gaat aanmaken, met als gevolg meer en krachtigere weeën. Een andere naam voor oxytocine is het geluks hormoon. Het zorgt onder andere voor de moederbinding. Ja dames, de natuur zit slim in elkaar.

Adrenaline

Door angst, stress en onrust wordt de productie van adrenaline verhoogd en die van oxytocine verminderd met als gevolg minder weeën en het trager verlopen van de ontsluiting. Natuurlijk kennen we adrealine allemaal. Soms is het een zeer nuttig hormoon: als we moeten vluchten bijvoorbeeld, of vechten voor ons leven. bij een bevalling heb je helaas weinig aan adrealine…

Endorfine

Door de pijn tijdens de bevalling gaat je lichaam endorfine aanmaken, een hormoon die pijnstillend werkt en ervoor zorgt dat je het ene moment heel alert bent en het andere moment in een roesje bent.
we zeiden het al: de natuur zit heel slim in elkaar. Soms is de pijn van een bevalling gewoon even heftig. Dan je die endorfine goed gebruiken.

lees ook : het rijpen van de baarmoedermond

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.