Hormonen en de bevalling

hormonen en de bevalling

We weten allemaal dat het de hormonen zijn, die de bevalling sturen. Maar wat weten we eigenlijk over die hormonen? 

Een korte cursus over hormonen en de bevalling. 

De volgende hormonen zijn aan het werk voor en tijdens de bevalling: 

  • Prostaglandine 
  • Oxytocine 
  • Adrenaline 
  • Endorfine  

Prostaglandine

Prostaglandinen is een groep hormoonachtige stoffen, die vooral heel plaatselijk in het lichaam werken. Het zijn fantastische assistenten bij zaken als ontstekingen, pijn, koorts, maar ook verwijding van bloedvaten. 

Aan het eind van de zwangerschap gaat je lichaam meer prostaglandine produceren. Het zorgt dan zorgt voor het zachter worden van de baarmoedermond. Waardoor deze verweekt en verstrijkt. Lees daar over: verweken en verstrijken 

Prostaglandine en voorweeën 

Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaat samentrekken, je krijgt dan steeds meer last van voorweeën. Dit zorgt ervoor dat je het bevalhormoon oxytocine gaat aanmaken. 

Oxytocine 

Oxytocine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is het hormoon wat zorgt voor regelmatig en gecoördineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën. Het proces versterkt zichzelf, hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je gaat aanmaken, met als gevolg meer en krachtigere weeën. Oxytocine wordt geproduceerd door een klein onderdeel van je hersenen, de hypothalamus (weetje dat ook alweer) 

De naam ‘oxytocine’ is afkomstig uit het Grieks. En wel van het woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent. 

 De andere naam voor oxytocine, gelukshormoon, verwijst naar de werking die dit hormoon heeft op de moederbinding.  

 Adrenaline 

Adrenaline zou je het angsthormoon kunnen noemen. Je maakt het aan in angstige en stressvolle situaties. Dan is het een prima hormoon, het geeft je precies die kick die je nodig hebt om terug te vechten. Maar nu even niet! Want door angst, stress en onrust wordt de productie van adrenaline verhoogd en die van oxytocine verminderd. Met als gevolg minder weeën en het trager verlopen van de ontsluiting.
Nu begrijp je waarom zo ontspannen mogelijk bevallen zo enorm belangrijk is.
Wanneer je moet persen, kan adrenaline wel goed van pas komen. Het geeft je net dat duwtje voor die ene, keiharde laatste puf! 

Endorfine 

Door de pijn tijdens de bevalling gaat je lichaam endorfine aanmaken, een hormoon dat pijnstillend werkt en ervoor zorgt dat je het ene moment heel alert bent en het andere moment in een roesje bent. Ik kan me nu nog heel goed zo’n roesje herinneren: alsof de wereld even stilstond en ik alleen maar kon puffen… Wist je dat dit hormoon wordt al vanaf de derde maand van je zwangerschap afgescheiden wordt door de placenta? 

We zeiden het al: de natuur zit heel slim in elkaar. Soms is de pijn van een bevalling gewoon even heftig. Dan kan je die endorfine goed gebruiken. Beter de eigen endorfine dan pijnstillers, als het tenminste kan. Want het is niet gezegd dat je altijd genoeg endorfine aanmaakt. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *