Bevallen in het water
Water is een zeer belangrijk element tijdens de zwangerschap. Je baby leeft tenslotte 9 maanden in het vruchtwater, bevallen in water is dan ook een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen en heeft nogal wat voordelen.
- Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting over het algemeen sneller.
- In het water kan je erg makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan uit het water.
- Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner.
- Het warme water zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Hierdoor kan je lichaam alle energie gebruiken voor de bevalling.
- Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat hij zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en hij kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Hierdoor voelt hij zich niet zo aan de zijlijn staan. Bovendien heeft de partner na de geboorte ook gelijk intens contact met de baby.
- Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Ze kunnen nog even bijkomen van de bevalling voordat ze boven water gehaald worden, de zuurstof komt immers nog via de navelstreng. Hierdoor zijn waterbabies als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
Wanneer kan je in het water bevallen?
Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen, dus zo makkelijk is het om een water bevalling te hebben
Tegenwoordig is het in steeds meer ziekenhuizen mogelijk om een water bevalling te organiseren, mits je niet op medische indicatie bevalt. Vraag de mogelijkheden na bij het ziekenhuis waar je wilt bevallen.
Helaas zijn nog niet alle verloskundigen bereid een badbevalling te begeleiden, dus vraag eerst aan je verloskundige hoe ze over een badbevalling denkt.
Een goed bad heeft een doorsnede van 1.50 en is ongeveer 65 cm hoog. Indien je de ruimte hebt is het handig om te zorgen dat de verloskundige en je partner rond het bad kunnen lopen.
Zorg dat de kamer waar het bad komt te staan een aangename temperatuur heeft en voldoende licht.
Zet eventueel een extra lamp op de kamer. De kamer moet geventileerd kunnen worden indien gewenst. Ook moeten er twee (geaarde) stopcontacten in de buurt zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen.
Het is prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om de toilet te bereiken. Tevens dient er op dezelfde verdieping een bed te staan.
Het advies is om in bad te gaan bij 4 à 5 centimeter ontsluiting. Je verloskundige zal je vertellen wanneer dat is, maar over het algemeen zijn de weeën dan moeilijker op te vangen als in het begin.
Mochten je vliezen al gebroken zijn, dan geldt ook dat je weeën eerst goed op gang moeten zijn voordat je het water ingaat.
Waar je verder op moet letten
In verband met de hygiëne krijgt iedereen een eigen plastic hoes om te gebruiken in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Daarnaast wordt elk bad inclusief toebehoren grondig gereinigd na elke huurperiode. Hierdoor krijgt iedereen een compleet schoon pakket.
Natuurlijk komt er wat extra werk kijken bij een waterbevalling. Je moet wat meer organiseren, zoals het reserveren en opzetten van het bad en deze na de bevalling leegmaken en retourneren. De baden zijn echter wel gemaakt om de voorbereiding en het werk na de bevalling zo minimaal mogelijk te maken. Het opzetten van het bad duurt ongeveer 10 minuten, het vullen één tot anderhalf uur, afhankelijk van je watercapaciteit. Het legen gebeurd met een pomp en duurt ongeveer 20 minuten.
Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kan bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van te voren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje ter wereld brengen, hoe en waar dan ook.
Voorbereiding op de water bevalling
Ter voorbereiding op de waterbevalling is het mogelijk om samen met de partner een zwangerschapscursus in het water te volgen. Je krijgt dan ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, conditie-oefeningen ed. in het water. Door het volgen van deze cursus kan je vol vertrouwen in jezelf en je partner de waterbevalling tegemoet gaan.
Mocht je na het lezen van deze informatie graag nog meer willen weten over het bevallen in water, kijk dan op onze website of bezoek een informatie-bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijg je een presentatie over het bevallen in water, een demonstratie van het bad en er is gelegenheid tot het zien van een DVD met waterbevallingen. Uiteraard kan je tussendoor al je vragen stellen. De informatie-avond is geheel vrijblijvend en kosteloos. Inschrijven kan via de website, of telefonisch op 06-42751699.
lees ook : bevallen zoals jij dat wil