Omgaan met de pijn

omgaan met de pijn

Omgaan met de pijn hoe doe je dat en wat hept echt niet

Een bevalling doet pijn, daar kunnen we niks aan veranderen. maar we kunnen je wel uitleggen, hoe je kan omgaan met de pijn.

omgaan met de pijn, waar komt de pijn vandaan

Pijn tijdens weeën wordt veroorzaakt door:

  • Oprekken van de baarmoedermond. De rek op de baarmoedermond tijdens een wee is goed te vergelijken met de rek op je mond wanneer je die met twee vingers in je mondhoeken heel hard uit elkaar zou trekken.
  • Er wordt door de weeën aan de banden getrokken waar de baarmoeder aan hangt, vandaar de pijn in de liezen, boven je schaambeen, onderrug, stuitje en bovenbenen.
  • Het hoofdje wordt het bekken in gedreven, dat kan botpijn geven.

Angst en omgaan met de pijn

Angst kan de pijn die je hebt verergeren. Vaak schrik je van de pijn als de bevalling in een stroomversnelling komt. Je tegen de pijn verzetten, maakt de pijn juist ondraaglijk. Het is een begrijpelijke maar geen verstandige manier als het gaat om omgaan met de pijn.

  • Probeer de pijn niet te weerstaan, maar met de pijn mee te gaan.
  • Sluit je af van je omgeving, waardoor de bevalling goed kan doorzetten.
  • Probeer geen controle te hebben over je lichaam, maar laat alles los.
  • Verkramp niet met je onderlichaam, de baarmoeder is een spier en gaat door verkramping moeilijker open.
  • Het werkt motiverend om elke wee te beschouwen als weer een stapje dichter bij de ontmoeting van je baby.

omgaan met de pijn, wat helpt?

Endorfine

Wanneer je je niet tegen de pijn verzet, gaat je lichaam op een bepaald moment endorfine aanmaken, een natuurlijke pijnstiller.

Ademhaling

Wanneer je je adem door de pijn inhoudt, geeft dit een tijdelijke verkramping. Het is daarom belangrijk goed door te ademen, dat helpt echt in het omgaan met de pijn
Lichte weeën
Met de diepe buikademhaling vang je de weeën op, hierdoor ontspant de bekkenbodem.
Heftige weeën
Met puffen vang je de heftige weeën op. Adem rustig en diep in terwijl je je buik laat opbollen, in pufjes adem je uit.
Worden de weeën heel sterk en overweldigend dan kan het helpen om heel zachtjes, licht en oppervlakkig te ademen, het borstademen, ha-ha-ha. Deze ademhaling doe je met je ribbenspieren.
Schreeuwen
De kunst van het baren is het loslaten van controle. De manier is vanuit je onderbuik te schreeuwen. Door tijdens de uitademing geluid te maken vergroot de druk in de buikholte en daarmee ook de druk op de baarmoedermond. Dit werkt stimulerend op de oxytocineproductie en zijn dus weeënversterkend.

Massage

Massage is een manier om geruststelling van je partner te krijgen en ongemak te verlichten. Vooral als je rugweeën of beenweeën hebt kan masseren heel goed helpen.

Warmte

Alle energie en bloed gaat naar de baarmoeder, met als gevolg koude armen en benen, handen en voeten. Kou doet de weeën afnemen. De baarmoedermond is een spier en die ontspant door warmte. Zorg daarom dat de verwarming aan is, dikke trui aan, zorg voor beenwarmers en warme sokken en een warme kruik.
Warm douchen vermindert de adrenalineproductie en ontspant de baarmoederspier en ontspant de geest. Warmte i sje ticket in het omgaan met  de pijn

Ontspan de bekkenbodem

Je moet de bekkenbodem de ruimte geven. Dit gaat meestal al vanzelf door de houding waarin je de weeën opvangt. Als je op je knieën zit, met je billen naar achteren en omhoog, laat je vanzelf je bekkenbodemspieren los.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *