Uitscheuren tijdens de bevalling: wat is dat

uitscheuren

Voor veel zwangere vrouwen is uitscheuren tijdens de bevalling een dood-eng idee, schaam je er niet voor: ik had dat ook.

Het is ook een nare term, uitscheuren, je bent toch potdikkie geen lapje of stukje papier? Helaas is er geen andere term voor, want scheuren is precies wat je spieren doen. Maar hoe erg is dat nu?
Lees verder, als je behoefte hebt aan geruststelling.

Hoe erg is uitscheuren tijdens je bevalling

Uitscheuren heb je in maten en prijzen. De allerergste vorm is de zg totaal ruptuur.
(Bij een totaal ruptuur scheurt de huid en het onderliggende weefsel van de vagina en de kringspier helemaal door) Je snapt: dat is echt heel naar. Het goede nieuws is dat dat maar bij 2% van alle vrouwen voorkomt. Dus: de kans op een totaal ruptuur, is heel klein, hou je aan die kennis vast!

De veel minder erge vormen van uitscheuren, komen veel meer voor. Maar die zijn veel minder pijnlijk.

Waarom scheur je uit

Tijdens de bevalling reist je kind via je bekken, naar je vagina en komt dan langs je bekenbodem, daar zitten spieren en huid en die plaats maken zodat je baby naar buiten kan. Tijdens het persen rekken de spieren en de huid van je bekkenbodem stukje bij beetje op, om die ruimte te maken. En tijdens dat oprekken, kunnen scheurtjes ontstaan.
Bijvoorbeeld als

  • Je baby behoorlijk groot is;
  • het babyhoofdje in een iets afwijkende ligging in het baringskanaal ligt;
  • de bevalling heel erg vlot verloopt ( een turbo bevalling) waardoor de spieren en huid van de bekken bodem niet de tijd krijgen goed op te rekken.

Kan je uitscheuren voorkomen?

Het antwoord daarop is kort en krachtig: NEE. Je verloskundigen zullen als doen wat in hun vermogen ligt om je voor serieus inscheuren te behoeden.
Soms als de bevalling te snel gaat, kan je door te puffen nog wat tijd winnen en daarmee het risico op uitscheuren verminderen.
Maar niet altijd. Het oer geweld dat bevalling heet, doet toch wat zij wil…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *