Waarom een dertien weken echo ?

13 weken echo

Er zitten aan een 13 weken echo meer voor dan nadelen.

Vanaf september 2021 kunnen vrouwen ook kiezen voor een 13 weken echo, naast de 20 weken echo, die we nu kennen.
Een echo is een vorm van pre natale screening: met andere woorden tijdens de zwangerschap kijken of de baby gezond is
Waarom een extra echo en wat zijn de voor en nadelen?

Het nadeel van een 13 weken echo

Met een 13 weken echo kan de verloskundige of gynaecoloog al heel veel van de baby zien. Een hartafwijking bijvoorbeeld, of een open ruggetje, een hersenafwijking. Dat soort zaken. Kleinere afwijkingen kunnen nog niet worden waargenomen. Die worden pas met de 20 weken echo zichtbaar.

Het voordeel van de 13 weken echo

Door afwijkingen in een vroegtijdig stadium te signaleren, krijg je als ouders meer tijd om na te denken over de problemen die je kindje heeft. Je hebt nog alle tijd om rustig na te denken :’hoe nu verder’. Immer, een zwangerschapsonderbreking mag tot 24 weken. In het geval van het ergste heb je als ouders nu 11 weken om na te denken en je eventueel voor te bereiden.
Maak je niet te ongerust: bij 95 van de 100 baby’s is er helemaal niks aan de hand!

Heeft je baby last van deze echo?

Nee, een baby moet ongeveer 2 uur aan een echo worden blootgesteld wil hij er iets van merken. Nou die tijd is echt niet nodig! Een echo is veel veiliger dan bijvoorbeeld een vlokkentest.

Kan je met 13 weken het geslacht al zien?

Helaas ! dat behoort nu tot die “kleine” dingen die nog niet opgepikt kunnen worden. De gender reveal party moet echt wachten op  de 20 weken echo.

Deze echo krijg je als je meedoet aan een onderzoek

Als je een 13 weken echo wil moet je toestemming geven dat je gegevens gebruikt mogen worden.
Men wil weten hoe deze echo door de ouders ervaren wordt. Ervaren de meeste ouders het als een voordeel om vroeg in de zwangerschap te ontdekken dat er iets mis is? Of geeft het alleen maar onrust en narigheid? Tot 2024 wordt daar onderzoek naar gedaan. En dan wordt besloten of de 13 weken echo standaard wordt ingevoerd.

lees ook : de eerste keer naar de verloskundige

4 antwoorden
  1. Marie de Jonge zegt:

    Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van de 13 weken echo. Ik dacht dat je op dit moment al het geslacht zou kunnen zien, maar helaas! Ik ga de informatie ook even doorsturen naar wat vrouwen in mijn omgeving die zwanger zijn.

    Beantwoorden
  2. Vincent Rondwijk zegt:

    Mijn zus krijgt ook een baby en ik wilde graag wat meer weten over dit onderwerp. Zo wist ik niet dat je pas bij 20 weken het geslacht kon zien. Dan hebben we nog even tijd voor het organiseren van een feestje.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *