Verweken en verstrijken

verweken en verstrijken

De baarmoedermond

De baarmoedermond is een tuitje van ongeveer 3 cm lang en rondom 1 cm dik. Voordat de baarmoeder kan ontsluiten moet de baarmoedermond eerst verweken en verstrijken.

Verweken en verstrijken, wat bedoelen we daarmee?

Met verweken bedoelen we dat de baarmoedermond zacht moet worden. Pak maar even je oorlelletje vast. Zo zacht moet je baarmoeder mond worden. Dat gebeurt tijdens de eerste weeen. Als je baarmoedermond zacht is geworden, dan moet de baarmoedermond verstrijken: dan word de baarmoedermond dunner.
Dat dunner worden ( verstrijken ) is nodig om te zorgen dat de baby er uit kan!
Want de baarmoedermond was ( tot je weeen begonnen ) een heel stevige spier, die er voor zorgde dat je kindje niet zomaar uit de baarmoeder kon vallen!

Verweken en verstrijken is dus van groot belang om te kunnen bevallen. Maar duurt het erg lang. Dat betekent dat je dus al heel veel weeën moet hebben gehad voordat de ontsluiting kan beginnen.Helemaal als het je eerste bevalling is. Dan kan dit proces, schrik niet, wel 12 uur duren. Maar omdat de weeën nog niet heel erg pijnlijk zijn, is dat vaak goed vol te houden..Bij vrouwen die voor de tweede of derde keer bevallen, ligt dat natuurlijk anders. Omdat de baarmoedermond al een keer is opgerekt. behalve als je – zoals ik- je eerste met een keizersnee kreeg..

Dus samen gevat: verweken verstrijken is de start van de bevalling. De eerste periode van weeën zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt, dat het weefsel soepeler wordt. Pas als het weefsel week is, kan de baarmoedermond verstrijken, dunner worden, totdat de mond gelijk loopt met de rest van de baarmoederwand.
En dan pas, als dat hele proces is doorlopen kan er ontsluiting ontstaan.
Nou en dan hoef je “alleen nog maar” die 10 cm ontsluiting voor mekaar zien te krijgen..

Verweken en verstrijken door:

Lees ook: Breken van de vliezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *