Maakbaar geluk? door Shirl

gelukkig maken

Over gelukkig maken….

Elke dag probeer ik als moeder mijn kinderen iets mee te geven. Iets te leren. Want dat is de verplichting die ik aangegaan ben toen ik moeder werd. Graag zou ik ze afleveren als goede, evenwichtige, volwassenen. Volwassenen die een gelukkig leven hebben.

Maar ook nu, nu zij nog kind zijn, probeer ik er elke dag voor te zorgen dat zij hun geluk kunnen vinden.

Tocht naar geluk

Als ouder vind ik mijzelf verantwoordelijk voor het geven van goede zorg en een veilige, liefdevolle omgeving waar mijn kinderen op kunnen groeien. Natuurlijk wil iedere ouder zijn of haar kind(eren) gelukkig zien. Maar gelukkig maken, dat ligt buiten onze macht. Geluk is iets waar elk mens, kind of bejaard, zelf verantwoordelijk voor is. Dit betekent dat ik mijn kinderen hooguit kan begeleiden in hun tocht naar geluk. Dat ik mee mag kijken vanaf de zijlijn of zij gelukkig zijn of worden.

Niet maakbaar

Een bittere pil om te slikken want wat wil ik mijn kinderen graag gelukkig maken. Geluk is echter een intrinsieke emotie. Het is een gevoel dat iemand alleen maar in zichzelf vinden. Geluk is niet maakbaar door een ander voor een ander. Alleen jij bent en kan verantwoordelijk zijn voor jouw eigen geluk.

Liefde en geluk

Toch bezorgen de glimmende oogjes van mijn kinderen, als ze bijvoorbeeld een ijsje krijgen, een geluksgevoel. Klinkt hun schaterlach tijdens het kietelen als muziek in mijn oren. Hun armpjes die me haast wurgen in een enthousiaste knuffel benemen mij letterlijk de adem. Brengt hun ontspannen gezichtje tijdens het slapen een warm gevoel in mijn hart. Dan is het pure liefde voor die drie compleet verschillende persoontjes dat ik voel. Liefde die mij het geluk brengt. En voordat ik ze nog eens instop en een extra kus geef bedenk ik mij dat ik hoop dat zij eens hetzelfde gevoel mogen ervaren in hun leven.

lees ook : ben jij een curling moeder?

lees meer op Shirley´s Wereld

22 antwoorden
 1. nicole orriens zegt:

  Wat een apart citaat is dat. Ik vind het eigenlijk linke soep, want op die manier ben je afhankelijk van een ander voor jouw geluk!

  Beantwoorden
  • Shirl zegt:

   Bedoel je het citaat van 365 Dagen Succesvol?

   Ik denk wel dat het citaat juist is. Als mijn kinderen gelukkig zijn dan voel ik me ook gelukkig.
   Dat is niet zozeer “mijn geluk” maar, zoals gezegd, mijn liefde voor hen.

   Beantwoorden
 2. Daphne - verdraaidmooi zegt:

  Je tekst doet me erg aan mijn moeder denken. Als het niet goed met mij gaat, gaat het ook niet goed met haar en andersom. Heel bijzonder. Echte moederliefde.

  Beantwoorden
 3. Leonie zegt:

  Ik denk dat iedere ouder zijn kind gelukkig wil zien. Het is helaas niet helemaal aan jou zoals je al zegt, maar je kan ze uiteraard een goede basis geven door ze de vrijheid te geven waarin ze zelf geluk kunnen creëren.

  Beantwoorden
  • Shirl zegt:

   Precies. Dat is inderdaad wat we proberen te doen. Zorgen dat ze met vertrouwen in zichzelf hun eigen weg gaan. En daarbij dat doen wat ze gelukkig maakt.

   Beantwoorden
 4. Janine zegt:

  Ik denk dat geluk idd vooral bij jezelf te vinden is maar de mensen om je heen helpen wel. Als je in een liefdevolle omgeving opgroeit is het makkelijker om het terug te geven en zo te delen. Want ik vind het fijn om geluk te delen met de mensen om mij heen. Als het niet goed met mij gaat gaat het ook niet goed met mn moeder en andersom. We bepalen geluk veel meer dan dat je denkt.

  Beantwoorden
 5. Robinbeeblog zegt:

  Ja mijn mama kan alles van emotie goed verstoppen dus om echt goed aan te voelen verlies ik haar nooit uit het oog, en toon ik haar ook dat ze zeker niet alleen is.

  Beantwoorden
 6. Linda zegt:

  Mooi verwoord. Je bent inderdaad verantwoordelijk voor je eigen geluk, maar je wordt vaak het gelukkigst als je andere gelukkig kan maken <3

  Beantwoorden
 7. Kaat Krabbelt zegt:

  Het geluk zit wat dat betreft in kleine dingen…bij het wakker worden twee mollige armpjes om je nek en dan dat hoge stemmetje: Goedemorgen mama!

  Wat ik ook zo mooi vind is mee te kijken door de ogen van je kind. Zij vinden vaak het geluk in hele kleine dingen en dat zet me soms weer terug met mijn twee beide mollige benen op de grond.

  Moederschap zat er bijna niet meer in voor mij…..ik voel me een bofbips dat het me toch nog gegund was.
  Zijn liefde voor mij….en mijn oneindige liefde voor hem is mijn allergrootste geluk in het leven.
  Ik hoop dat deze liefde voor altijd zal blijven.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *