Je zwangerschap: hoe lang duurt die eigenlijk

duur van een zwangerschap

De duur van een zwangerschap, hoe lang is dat eigenlijk?
Nou simpel toch? 9 maanden! Dat is dus: 9 x 4 is 36 weken.

HUH???? Een zwangerschap duurt toch 40 weken?
Of nee wacht: een zwangerschap duurt 38 weken.

HELLUP: hoe lang duurt een zwangerschap?

Het is verwarrend: hoe reken je nu eigenlijk de duur van een zwangerschap uit?

Normaal gesproken wordt uitgegaan van een zwangerschapsduur van 40 weken.

De eerste teldag

De eerste teldag is de laatste dag van je menstruatie. En nu zie je gelijk waar de problemen vandaan komen.|De laatste dag van je menstruatie is helemaal niet de dag van je bevruchting. Die is pas (ongeveer) 2 weken later.

Nu zitten we dus op 40 weken, min die 2 weken waarin je eigenlijk nog niet zwanger bent: 38 weken dus.

Omdat de meeste vrouwen niet weten wanneer ze bevrucht zijn, Het is ook bijna onmogelijk om te weten wanneer je bevrucht bent. Een eicel kan ook 24 uur na de ovulatie bevrucht worden en sperma kan zelfs 3 dagen later nog zorgen voor een baby. ( opes dat wist je misschien nog niet?)

Maar je weet wel wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest. Dus daarom wordt er gerekend met 40 weken terwijl een baby 38 weken nodig heeft om uit te groeien van eicel tot mensje.

En natuurlijk: wanneer een vrouw erg onregelmatig ongesteld is, dan is deze methode om de duur van een zwangerschap uit te rekenen nog vager.

Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?

Een teleurstellende minder dan 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Weet je nu dus eindelijk wanneer je gaat bevallen, is de kans groter dan 95% dat dit niet het geval is! en is de kans dat de duur van je zwangerschap toch weer anders is….tja that’s life.

Is het onzin de uitgerekende datum uit te rekenen

Is het dan onzin om de datum dat je moet bevallen uit te rekenen?. Absoluut niet! Het geeft een goede indicatie wanneer het ongeveer moet gebeuren. En dat is niet alleen handig ( in verband met planning enzo ) maar dat is vooral ook heel veilig! Je wil weten wanneer je overtijd bent.

https://www.youtube.com/watch?v=0DRWuxkBFtU

Uitgerekende datum vaststellen met een echo

Gelukkig kan tijdens een echo aan veel onzekerheid een einde worden gemaakt. Doordat iedere baby in de eerste maanden van de zwangerschap met dezelfde snelheid groeit, kan met vrij grote zekerheid de dag van de bevruchting worden vastgesteld. En dat betekent dus ook dat we de uitgerekende datum weten, met  ietsjes meer zekerheid, want ook echo’s zijn niet altijd betrouwbaar. Maar altijd betrouwbaarder dan: wanneer was ik ook al weer ongesteld?? Ik hield dat zelf altijd heeeel slecht bij.

mijn moeder en de duur van haar zwangerschap

Bij ons thuis doet het volgende grapje de ronde: Mijn moeder had uitgerekend wanneer ze van mij ( ik ben de oudste )moest bevallen.
Vol trots meldde ze dat aan haar huisarts. Die keek haar aan en zei: “weet je ook hoe laat??”

wil jij je datum uitrekenen? of wil je een keer de chinese geboortehoroscoop uitproberen?

lees ook eens : waarom een dertien weken echo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *