Beïnvloed ik het gewicht van mijn baby in mijn zwangerschap?

gewicht van je baby

Hoeveel invloed heb je op het gewicht van mijn baby als je zwanger bent

Het gewicht van een voldragen baby (dus een baby die geboren wordt ergens tussen de 37 en 42 weken), hangt van 3 dingen af.
1 Hoe gezond je placenta is
2 Of je rookt
3 En de genen die je je kind hebt meegegeven.
Dus zeker beiinvloed jij het gewicht van je baby. Maar helaas heb je niet overal invloed op….

 1 ) Hoe gezond is je placenta:

De gezondheid van je placenta wordt vroeg in de zwangerschap bepaald: wanneer het bevruchte eitje de baarmoeder binnenkomt en zich daar in de zachte voering nestelt: ongeveer 10 dagen na de bevruchting. De cellen binnenin het bevruchte eitje ontwikkelen zich in een enorm tempo. Sommige vormen de baby, anderen de placenta. De bloedvaten van de placenta-in-wording graven zich een weg door de baarmoeder. Normaal gesproken gaat dit allemaal goed: de placenta ontwikkelt zich keurig en zuurstof en voeding gaat netjes via de moeder naar de baby.
Als het niet goed gaat en dat komt natuurlijk voor, dan kan er in een later stadium van de zwangerschap iets mis gaan. De moeder kan een hoge bloeddruk krijgen, de baby kan zich niet zo goed ontwikkelen. Om er maar eens twee problemen te benoemen.
Hoewel de gezondheid en het gewicht van je baby dus sterk samenhangt met een gezonde placenta, kan je zelf niet veel doen aan het hebben/krijgen daarvan. Zorgen dat je goed gezond bent voor je zwanger wordt, is eigenlijk het enige.

2 ) Roken

Niet alleen is het meer dan een beetje verstandig om niet te roken in je zwangerschap. Het is ook verstandig om het gezelschap van rokers te mijden. Met de huidige wet en regelgeving is dat eigenlijk best makkelijk: in openbare gebouwen en restaurants mag al niet meer worden gerookt. En was 10 jaar geleden een rook-vrij huis nog een uitzondering: nu is een huis waar gerookt wordt een uitzondering. Maar dat neemt niet weg dater nog een heleboel mensen roken. En als jij gestopt bent omdat je zwanger wilde worden, kan je het er best wel eens moeilijk mee hebben. Dat is heel begrijpelijk en dat hoef je je jezelf niet kwalijk te nemen.  Je mag ook best  eens even ¨snuiven¨ maar meer ook niet !
Roken heeft absoluut effect op het gewicht van je baby !
Carbon monoxide in je bloed vermindert de hoeveelheid zuurstof, die je aan je baby kan geven. En nicotine vernauwt de bloedvaten: op die manier krijgt je baby dus minder zuurstof en minder voeding…

3 ) Je genen

Tja;daar doe je dus echt helemaal niks aan. Je baby erft ze van jou en van je partner, zoals jullie ze van jullie ouders hebben geërfd. En ze zijn uiteindelijk heel bepalend voor het gewicht van je baby.
Maar maak je geen zorgen als de vader van je kind een hele grote man is. Gedurende de zwangerschap passen baby´s zich aan aan de baarmoeder. Pas na de geboorte gaan de genen van de vader hun echte rol spelen.
Als je gewoon gezond eet, hoef je je geen zorgen te maken als je meer wil eten : daar zal je baby niet dikker van worden.
Een tweede of een derde baby zijn vaak net ietsjes dikker dan de eerste.
Jongetjes zijn vaak een beetje zwaarder dan meisjes.
Maar dat zijn gemiddelden. Bij schrijfster deze was nr 2 500 gram lichter dan nummer 1 en nummer 1 een meisje !
Ik bedoel maar…..

lees ook Zwangere vrouwen op hoge hakken

gewicht van je baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *