Tussen kerst en oudejaar hoef ik over het algemeen weinig te koken: er is gewoon altijd zoveel over van drie kerstdagen ( wij beginnen altijd op de 24ste december ) |Dat komt omdat ik altijd bang ben dat we te weinig zullen hebben. En dus kook ik vrolijk veel te veel. En eet na kerst vrolijk de restjes.
Laatst kwam ik er achter dat er dus mensen zijn met een enorme afkeer van restjes. Daar snap ik dus helemaal niks van. Maar toen ik me er in ging verdiepen, kwam ik een heleboel redenen tegen waarom mensen dus geen restjes willen eten. Let op he, ik zeg niet dat ik het er mee eens ben….
Wat is er tegen restjes ?
- Alleen al van het idee dat ik een koud kliekje moet opwarmen en opeten word ik misselijk. En dat wordt nog erger als ik me voorstel dat mensen een restje KOUD opeten
- Hubbie komt uit een familie met ( te) weinig geld, daar stonden altijd restjes op tafel; hij kan ze niet meer zien.
- Ik ben veel te bang dat ik het niet goed bewaar en iedereen ziek maak met bedorven voedsel.
- Waarom zou ik twee keer achter elkaar hetzelfde eten?
Wat is er voor:
- Sommige dingen smaken veel lekkerder de volgende dag. Een curry bijvoorbeeld of een pasta saus. Of opgebakken stamppot.
- Met genoeg restjes hoef je een dag niet te koken, dat is mooi meegenomen
- Het helpt de afvalberg te verminderen
Wat kun je gewoon weg niet opwarmen?
Andijvie, dat smaakt gewoon naar snot, als je het opwarmt.
Broccoli en bloemkool worden gewoon pap als ze voor de tweede keer op gewarmd worden.
Hoe voorkom je restjes?
Er zijn moeders – echt eerlijk waar, die zo goed weten hoeveel iedereen eet, dat ze bij wijze van spreken niet meer dan een sperzieboon overhouden. Ik vind dat knap, het is mij nooit gelukt…
Nog een tip:
Wanneer in dit huis de vriezer leeg moet, ontdooi ik veel een-persoons-porties die ik nog over heb. Ik zet alles op tafel en roep : TAPAS! Werkt als een trein.
Hoe ga jij om met restjes?